ראש עיריית מודיעין ויו”ר השלטון המקומי, חיים ביבס בכנס “גשר אל המחר” של ארגון ‘גשר’: “נכנסו לתוך הוואקום אחרי פסח והובלנו את המערכה. אף פקיד ממשלתי לא מסוגל לנהל סגר על עיר, רק רשות מקומית. הסמכויות היו צריכות לעבור אלינו מהממשלה”. ראש העיר בית שמש, עליזה בלוך הוסיפה: “ראשי הערים נותרו לבד במערכה מול הקורונה, במשרדי הממשלה כולם היו חיוניים לא משנה מה תפקידם, ומאיתנו ביקשו להשאיר רק 30% ולנהל את המשבר הזה”
“ראשי הערים נותרו לבד במערכה מול הקורונה”, כך אמרה היום ראש עיריית בית שמש עליזה בלוך ב”כנס גשר אל המחר” לאחר שהייתה צריכה להתמודד עם התפרצות של הקורונה בעיר לבדה, לקחה אחריות והצליחה. בכנס, לא חסכה בלוך ביקורת על הממשלה: “כבר שנה וחצי המדינה מתנהלת בלי שלטון מרכזי. במשרדי הממשלה כולם היו חיוניים לא משנה מה תפקידם, ומאיתנו ביקשו להשאיר רק 30% ולנהל את המשבר הזה”.
עוד הוסיפה בלוך: “כבר שנה וחצי מדינת ישראל מתנהלת בלי שלטון מרכזי, ראשי הערים היו לבד במערכה בלי עזרה. אני כראש העיר חייבת לקחת אחריות על הכל בעיר שלי. אנחנו הכתובת של התושבים לביקורת, לכעס, לביטחון ולאמון. קרה דבר אבסורדי, אני כמו כל האזרחים שמעתי בתשע בערב את הצהרת ראש הממשלה וחמש דקות אחר כך הייתי צריכה לתת תשובות לאזרחים לגבי הסעות וכו’, כשאני רק עכשיו קיבלתי את המידע כמוהם. המחשבה שיושב מישהו בירושלים שלוקח החלטות על רחוב בעיר שלי היא אבסורדית. מחליטים בממשלה דברים ואני זאת שמקבלת את הביקורות מהתושבים. במשרדי הממשלה כולם היו חיוניים לא משנה מה תפקידם, ומאיתנו ביקשו להשאיר רק 30% ולנהל את המשבר הזה. מהר מאוד הבנתי שזה עסק רק שלי, שאני צריכה לקחת אחריות ולהתמודד”.
ראש עיריית מודיעין חיים ביבס: “הבירוקרטיה שיש במשרדי הממשלה התחדדה בתקופת הקורונה. לכן יצאנו גם למאבק תוך כדי תנועה במהלך הקורונה כי ידענו שהם לא מבינים את הדברים. אם לא הייתי מקים את החמ”ל מעקב, לא היינו הופכים מעיר אדומה לעיר ירוקה כל כך מהר, ככה הצלחתי לבודד שכונה שלמה ולהשתלט על המצב. היו 3,000 איש שצריכים להיות בבידוד בעיר, בודדתי 6,400. ראשי ערים אחרים הבינו שהם צריכים לעשות גם חמ”ל ולא להמתין למדינה. אין אף פקיד ממשלתי שמסוגל לעשות את זה, רק רשות מקומית. הסמכויות היו צריכות לעבור אלינו מהממשלה”.
יו”ר השלטון המקומי אף התייחס למשבר הכלכלי החמור וטוען כי,”בעלי העסקים היו צריכים את הפטור מארנונה באופן מיידי., לא לקבל 25% הנחה. בגלל זה נתתי פטור מיידי לשלושה חודשים. אנחנו היינו צריכים לקחת את הסמכויות ולנהל את העיר כי אנחנו מכירים את התושבים שלנו”.
על החזרה לשגרה והיציאה מהסגר: “עד פסח כל האירוע התנהל בצורה מצוינת, אבל אחר כך נוצרה תקלה והשלטון המקומי נכנס לתוך הוואקום והוביל את המערכה. אף אחד לא יודע לנהל את העיר יותר טוב מראש העיר שלה ולכן ראש הרשות הוא האיש המרכזי בכל תהליך החזרה לשגרה, יודעים כמה בתי ספר לפתוח, באיזה שכונות, איך לבצע את התהליך”.
מנכ”ל גשר אילן גאל דור: “מגפת הקורונה פגעה בחברה הישראלית כולה בצורה לא פשוטה, אבל גם יצרה עבורנו הזדמנויות חדשות. כעת זה השלב בו גם אנחנו בגשר וגם החברה הישראלית צריכים למצוא הזדמנויות חדשות שלא היו לפתחנו עד היום ולנצל אותן, כמו פלטפורמת הזום למשל. משבר הקורונה גרם לנו לבידודים ולריחוק חברתי, אבל מצאנו פלטפורמה שנותנת מענה טוב בסך הכל ויכולה ליצור היכרויות וחיבור בקלות רבה יותר עם אנשים רחוקים מאיתנו כמו יהודי התפוצות למשל. אנחנו בתקופה מדינית חדשה בישראל, התמנו הרבה מאוד שרים חדשים וכל אחד מהם צריך להוכיח. ארגונים חברתיים יכולים ועובדים כל הזמן, גם בתקופת משבר, אבל ממשלת ישראל היא זו שצריכה להוביל מהלכים והארגונים הם אלה שמצטרפים אליה. כך אנחנו צריכים לעבוד יחד”.