אנשים רבים סובלים מהפרעות שינה וממחלות ריאה חסימתיות בדרגות חומרה שונות. כאשר סובלים מהפסקות נשימה בשינה בדרגת חומרה משמעותית, כלומר מידי לילה מתרחשים עשרות ואפילו מאות אירועים של חסימה במעבר האוויר בדרכי הנשימה, יש לפנות לאבחון מקצועי מוקדם ככל האפשר. הפסקות נשימה בשינה כמו בתסמונת דום נשימה בשינה עלולות לגרום לתחלואה קשה ולהתפתחות מחלות מסוכנות כמו שבץ ודום לב.
בנוסף, הפסקות נשימה במהלך השינה בלילה גורמות ברוב המקרים לעייפות כרונית מוגברת במהלך היום, לקשיי ריכוז, לפגיעה משמעותית באיכות החיים ועוד. כמו כן, מחקרים הוכיחו כי מטופלים הסובלים מתסמונת דום נשימה בשינה מעורבים יותר בתאונות דרכים ותאונות עבודה עקב הפגיעה בערנות, התשישות הכרונית וקשיי הריכוז.
בדיקה שינה
כדי לאבחן מה גורם להפרעות שינה בשינה יש להגיע לבדיקה ראשונית אצל רופא המשפחה. הרופא יבצע בדיקה מהירה המבוססת בעיקר על תשאול. הרופא מתייחס לעוצמת ולחומרת הנחירות, לכן במצבים מסוימים עליו לתשאל גם את בן או בת הזוג של המטופל מאחר והם מודעים יותר לבעיה. לאחר הבדיקה הראשונית בדרך כלל מופנים להערכה מקצועית על ידי מומחה אף אוזן גרון. בהתאם לממצאי הבדיקות רופא אף אוזן גרון יפנה את המטופל למעבדת שינה. כיום יש אפשרות לבצע את הבדיקה גם בבית, לכן כדאי לבדוק זאת מול קופת החולים.
במהלך הבדיקה במעבדת שינה או בבית מודדים מדדים שונים לצורך ניתוח והערכת מקצועית לגבי הבעיה הרפואית ממנה סובלים. כיום, הטיפול המומלץ ביותר למטופלים המאובחנים כסובלים מהפרעות נשימה בשינה, ובמיוחד מתסמונת דום נשימה בשינה, הוא שינה עם מסכת סיפאפ על הפנים. מכשיר סיפאפ (cpap) נחשב לטיפול המומלץ לרוב המטופלים אך יש להסתגל לשינה עם מסכה על הפנים.
הפתרון המומלץ לסובלים מתסמונת דום נשימה בשינה
תסמונת דום נשימה בשינה נחשבת לבעיה נפוצה, הבעיה גורמת להפסקה זמנית של הנשימה במהלך השינה בלילה. ברוב המקרים סובלים מהפרעות והפסקות שינה כתוצאה מצניחת בסיס הלשון והחך ועקב היחלשות שרירי הבליעה. כאשר נוצרת חסימה במעבר האוויר לריאות נגרמת הפסקת נשימה זמנית המובילה לתגובת שרשרת מאחר ורמת החמצן בדם יורדת דרסטית ומערכות ההתרעה של הגוף נכנסות לפעולה. לכן, יש יקיצות רבות במהלך השינה בלילה, איכות השינה נפגעת וסובלים מתסמינים כמו עייפות כרונית, יובש בפה, קשיי ריכוז ועוד.
לאחר אבחון הבעיה הרפואית הרופא יכול להציע כמה שיטות טיפול. כאמור, הטיפול במכשיר cpap נחשב כיום לטיפול המומלץ ביותר. המכשיר נמצא בשימוש נרחב כמר כמה עשורים ונחקר במאות מחקרים שהוכיחו את יעילותו בחזית המאבק נגד תסמונת דום נשימה בשינה.
מכשיר סיפאפ מזרים אוויר בלחץ קבוע דרך מסכה המולבשת על הפנים, המכשיר מייצר לחץ אוויר קבוע כדי להשאיר את מעברי האוויר פתוחים ולמנוע את תופעת דום נשימה בשינה וכדי להקל גם על תופעת הנחירות הקשות.
הכתבה באדיבות חברת High Medical – החברה המובילה בישראל לשיווק מכשור רפואי מתקדם ואיכותי המספק מענה להפרעות נשימה בשינה.