בישראל נהוגה שיטת מדרגות מס פרוגרסיבית, כלומר ככל שהכנסתו של אדם עולה, כך יעלה גם שיעור המס שעליו לשלם. מדרגות מס הכנסה לעצמאים מתעדכנות אחת לשנה על ידי רשות המסים, בהתאם למדרגות המס הנקבעות כל אחד יכול לדעת כמה מס הכנסה עליו לשלם באותה שנה. המס מחושב באופן שנתי אך בפועל רשות המסים מנכה אותו באופן חודשי, במקרה שמשלמים יותר ניתן לבצע החזר מס.
על פי פקודת המס בישראל יש 2 סוגי הכנסה מחייבים, ורשות המסים קובעת מהו שיעור המס בהתאם לסוג ההכנסה:
- הכנסה מיגעה אישית – כלומר, כל הכנסה כתוצאה מעבודה.
- הכנסה שלא מיגעה אישית – כל הכנסה שלא מעבודה, לדוגמה דמי שכירות שמקבלים מהשכרת נכס מסוים.
חשוב לדעת כי ההכנסה החייבת במס עבור עצמאים מחושבת לאחר ניכויים שונים, הטבות מס וקיזוזים, ובהתאם לטווח ההכנסה יוטל שיעור המס המתאים.
תשלום מקדמות מס
כל עצמאי המחליט לפתוח עסק חדש בישראל מקבל ממס הכנסה פנקס מקדמות. עבור כל נישום קובעים מהו אחוז המקדמות שעליו לשלם לרשות המסים בישראל, כמו כן קובעים מראש את מועד התשלום של מקדמות המס.
אחוז המקדמות נקבע על פי 2 פרמטרים עיקריים: היקף ההכנסות של העצמאי בשנה הקודמת וסוג הפעילות העסקית. מס הכנסה קובע את שיעור הרווח של העסק לפי שיוך לסוג העסקים ושיעור הרווח המקובל בענף. כמו כן, מס הכנסה קובע את התשלום לפי היקף ההכנסות, לכן אם נקבע לעצמאי לשלם מס בשיעור מסוים על פי מחזור המכירות שלו בשנה הקודמת, בשנה הנוכחית עליו לשלם מקדמות למס הכנסה בשיעור דומה בכל דיווח חודשי או דו חודשי.
כדאי לדעת כי מועד תשלום מקדמות המס שונה בין עסק קטן לעסק בעל מחזור מכירות גדול. עוסק מורשה בעל עסק קטן עם מחזור מכירות שנתי קטן יחסית ישלם את מקדמות המס אחת לחודשיים, בעוד עצמאי בעל מחזור מכירות גדול ישלם את מקדמות המס אחת לחודש. מועד התשלום של מקדמות המס הוא עד ה-15 בחודש הבא.
תשלום מס הכנסה רק על הרווח
בישראל משלמים מיסים רק על פי הרווחים של העסק, זו הסיבה מדוע מס הכנסה מאפשר לעצמאים ולחברות לקזז את ההוצאות מההכנסות של העסק. יש הוצאות מוכרות לניכוי מההכנסה, אלו הוצאות הנחוצות בדרך כלל לייצור הכנסה, לדוגמה הוצאות שוטפות של העסק, הוצאות פחת על רכוש קבוע וכדומה. כמו כן, יש סוגי הוצאות באמצעותם ניתן להקטין את ההכנסות החייבות במס הכנסה, לדוגמה הפרשות לקרן פנסיה או קרן השתלמות, רכישת ביטוח אובדן כושר עבודה ועוד.
שיעור ניכוי מס במקור
תשלום מס נוסף המוטל על ידי מס הכנסה הוא ניכוי מס במקור. החוק קובע כי ישנם לקוחות החייבים לנכות את המס שהעצמאי צריך להעביר למס הכנסה, עליהם לנכות את המס מהתשלום לעצמאי, לכם הם יעבירו סכום לאחר ניכוי המס. שיעור ניכוי מס במקור נקבע לכל עוסק מורשה וחברה על ידי פקיד השומה.