אחת מעבירות התעבורה הנאכפות ביותר בארץ היא מהירות מופרזת, אשר משמעותה כי מהירות הנסיעה של הנהג הייתה מעל הנקבע בחוק עבור אותה דרך. נתפסתם על מהירות מופרזת? יש מה לעשות! אל תמהרו לשלם את הקנס ולהודות בעבירה והיוועצו קודם לכן עם עורך דין לתעבורה.
אודות העבירה
רבים מאתנו, בשלב כזה או אחר, לאורך שנות הנהיגה, עוברים בכביש את המהירות המותרת. לא פעם, מדובר במהירות נסיעה אשר עולה רק במעט מן הרף המותר, או במקרה חד פעמי, אשר לא נבע מתוך זלזול בחוקי התעבורה אלא בשל חוסר תשומת לב או הכרח כלשהו. בשל הרצון למזער את התופעה של מהירות מופרזת, המשטרה עושה מאמצים רבים לאכוף אותה וזאת באמצעות מצלמות נייחות, מכשיר הדבורה, ממל”ז וכיו”ב. משכך גם נקבעו בחוק לעבירה של מהירות מופרזת, קנסות משמעותיים, לצד נקודות תעבורה ופסילה מנהלית. אולם, לא פעם, כאשר פונים אל עו”ד תעבורה מתגלה כי בדיקת המהירות אינה מדויקת וניתן להביא אפוא לביטול הקנס או כתב האישום. לחילופין, אם לא ניתן להביא לזיכוי מן העבירה, הרי שלרוב יש מקום להפחתה ניכרת בענישה. משכך, בכל מקרה של מהירות מופרזת, לא כדאי למהר לשלם את הקנס או להודות באשמה ויש להיוועץ תחילה עם עורך דין לתעבורה.
הענישה בגין מהירות מופרזת
החוק בישראל קובע מדרג של ענישה, בהתאם למידה בה חרג הנהג מן המהירות המותרת. כאשר מדובר על נסיעה של עד 20 קמ”ש מעל המותר בתוך העיר ובדרך בינעירונית נסיעה של עד 25 קמ”ש מעל המהירות המותרת, העונש הנו קנס כספי של 250 ₪. כאשר הנהג עבר את המהירות המותרת ב21 קמ”ש ועד 30 קמ”ש בדרך עירונית וב26 קמ”ש ועד 40 קמ”ש בדרך בינעירונית, עולה גובה הקנס באופן ניכר ל750 ש”ח ויתרה מכך, יירשמו לחובת הנהג 8 נקודות תעבורה במרשם הנקודות של משרד הרישוי. מהירות מופרזת של בין 31 עד 40 קמ”ש בתוך העיר ו41 קמ”ש עד 50 קמ”ש מחוץ לעיר, דינה קנס של 1,500 ש”ח ו10 נקודות. מעל רף זה, תישלח לנהג הזמנה לדין, אז תדרוש התביעה בדרך כלל עונש של שלילת רישיון נהיגה לתקופה ממושכת וקנס כספי גבוה. אולם, אין סיבה להילחץ, ייצוג של עורך דין לתעבורה מקצועי ומנוסה, יוכל להביא להפחתה ניכרת בענישה ובמקרים רבים אף לזיכוי.
מה ניתן לעשות?
מן האמור לעיל אנו למדים כי הענישה בגין מהירות מופרזת היא ענישה משמעותית. מנגד, יש לזכור כי יש מה לעשות ועל כן חשוב לפנות במקרה כזה אל עו”ד תעבורה. למשל, כאשר מדובר על קנס כספי, עורך דין לתעבורה יפעל לביטולו או להמרתו באזהרה. אפשרות זו רלוונטית בעיקר במצבים בהם לנהג אין עבר תעבורתי קודם וכי החריגה מהמהירות המותרת לא הייתה גבוהה מאוד. היה ומדובר על הזמנה לדין, עו”ד תעבורה יבחן ראשית כל, את בדיקת המהירות על בסיסה הוגש כתב האישום וינסה לאתר בה פגמים אשר יביאו לביטולו. אם נסיבות המקרה אינן מאפשרות זאת, יפעל עורך הדין להסדר טיעון מקל. העדר עבר תעבורתי קודם או עבר קל, מידת החריגה מן המהירות המותרת, וותק רישיון הנהיגה של הנהג וכדומה, יכולים לשמש כבסיס להמתקת העונש. המשטרה הורתה על פסילה מנהלית של רישיון הנהיגה בשל מהירות מופרזת? עו”ד תעבורה יגיש בקשה לבית המשפט לביטולה, כאשר הטענות שהוצגו לעיל, אודות הנהג ונסיבות העבירה, ישמשו את עורך הדין גם לצורך בקשה זו.
המאמר נכתב ע״י עו״ד תעבורה ניר שלום 077-997688