בחג הפסח, הארוחות המשפחתיות הרבות והכבדות, וגם קמח המצה עצמו עשויים להאט את פעילות המעיים ולגרום לעצירות. כמו כן, שהייה ממושכת של תוכן הקיבה במעי גורמת להתרבות חיידקים המפרקים את תוכן הצואה ומשחררים גזים למערכת העיכול גם כן.
אז מה ניתן לעשות?
1. ראשית, יש להקפיד על שתייה מרובה. מומלץ לשתות שתייה לא מוגזת ( כגון מים או תה צמחים) כ 10 כוסות ליום.
2. לא לוותר על פעילות גופנית גם בזמן החופשה. פעילות כגון הליכה, שחייה, אופניים ממריצים את מערכת הריאות והלב, אך גם את שרירי מערכת העיכול.
3. להעדיף ארוחות קטנות בתדירות גבוהה לאורך היום, מאשר 2-3 ארוחות גדולות.
4. להגביל את אכילת המצות למינימום ההלכתי הנדרש ליום. מומלץ לבחור מצה עשירה בסיבים תזונתיים.
5. ניתן להחליף את המצה בפריכיות אורז (לאוכלי קייטניות), על מנת להפחית את כמות הקלוריות למי שגם רוצה לשמור על משקלו.
6. לנסות ולשמר עד כמה שניתן את שיגרת היומיום. הארוחות המשפחתיות, הנסיעות והחופשה מוציאים גם את מערכת העיכול משגרתה.
7. כדאי להרבות באכילת פירות וירקות במשך היום לפחות 5 מנות ליום (ומומלץ גם לגוון בצבעיהם).
8. ניתן לשלב במשך היום מוצרי חלב פרוביוטיים כגון יוגורט ביו או משקה חלב עשיר בחיידקים ידידותיים למערכת העיכול.
9. בין מזונות שעשויים להקל על העצירות ואף לסייע להתרוקנות טובה יותר: סלק מבושל, מיץ סלק, שזיפים מיובשים חלוטים במים, אגוזים ושקדים ( אך כמובן לא להגזים בגלל ערכם הקלורי) זרעי פשתן טחונים, תה ירוק ושמן זית.