רוב הישראלים משתמשים במעליות מידי יום, הן בבניין המגורים והן בעבודה ובמהלך קניות בקניונים. המעליות הפכו לחלק בלתי נפרד מחיינו, אך כעת בתקופת הקורונה יש להקפיד על ההנחיות כדי להימנע מהידבקויות במעליות.
משרד הבריאות פרסם את המלצותיו לגבי השימוש במעלית בתקופת הקורונה, ולפי הפרסומים העדכניים ביותר ניתן להשתמש במעלית ללא חשש כל עוד מקפידים על שני אנשים במעלית סטנדרטית בבניין עם חמש קומות או יותר, ובבנייני משרדים ובמקומות ציבוריים אפשר להכניס עד חצי מהתפוסה המרבית המותרת במעלית המותקנת במקום, אלא אם בני אותה משפחה או אנשים מאותה קפסולה משתמשים יחד במעלית.
מדרגות או מעליות בתקופת הקורונה?
רוב האנשים חוששים מהידבקות בנגיף הקורונה בגלל השימוש התכוף במעליות, חשוב לזכור כי תא הנוסעים במעלית הוא קטן יחסית ואטום, לכן אם אדם חולה שהה במעלית לפני שאנחנו משתמשים בה קיימת סכנת הידבקות גבוהה מאחר והנגיף נשאר באוויר זמן מה. כמו כן, הצטופפות במעלית קטנה וסגורה מגבירה באופן משמעותי את הסיכון להידבקות בנגיף הקורונה, לכן יש להקפיד על אוורור קבוע של המעלית ולהגביל את מספר האנשים השוהים בה יחד לחצי מהכמות המותרת בימים רגילים.
כדאי לדעת כי דיקן מחלקת ההנדסה ומדעי המחשב באוניברסיטת פורטלנד שבארצות הברית בדק את הנושא של סכנת ההידבקות במעלית, הוא פיתח מודל מתמטי ממוחשב להדמיית סכנת ההידבקות במעליות. לפי המודל שלו אם אדם נגוע בנגיף הקורונה השתמש במעלית לפניכם, אתם חשופים לכ-25% מחלקיקי הנגיפים שהתפזרו מהנוסע הקודם. כמובן שסכנת ההידבקות חמורה יותר אם הנוסע הנגוע שוחח בטלפון הנייד שלו או השתעל, או אם הוא לא עטה מסכה על הפה והאף כפי שההנחיות דורשות.
צילום: unsplashגם ארגון ה-CDC התייחס לסכנת ההידבקויות בנגיף הקורונה כתוצאה משימוש במעלית, הארגון האמריקאי פרסם את הנחיותיו בנושא ולדברי הנציגים של הארגון יש לעטות מסכה בזמן השימוש במעלית, להגביל לחצי את מספר המשתמשים במעלית, לסמן על הרצפה סימנים ברורים ליציאה וכניסה תוך שמירה על ריחוק חברתי כמתחייב, ויש להימנע גם מדיבור ומשיחות טלפון בזמן השימוש במעלית ולהקפיד על שטיפת ידיים לאחר לחיצה על הכפתורים.
איך מאווררים מעליות?
במעליות יש תא נוסעים קטן יחסית לכן חשוב להתקין אמצעי אוורור יעילים המאפשרים לאוויר הנקי לזרום באופן חופשי ולמנוע את תחושת המחנק של חללים סגורים שאינם מאווררים היטב. אוורור לא תקין במעלית עלול לגרום לכאבי ראש, לתחושת מחנק ולאי נעימות בכל הגוף, ובתקופה הקורונה קיימת סכנה מוחשית להידבקות. ללא אוורור תקין הנוסעים במעלית עלולים לסבול מקלסטרופוביה, והאוויר העומד במעלית מביא גם לבעיות כמו לחות גבוהה, ריח לא נעים, סירחון, רטיבות ועובש.
חשוב להתקין מאוורר איכותי ושקט המותאם לגודל ולנפח של המעלית המותקנת בבניין, במעליות גדולות מתקינים מאוורר תעשייתי ומפוח להוצאת האוויר החם מהמעלית, וככל שהמעלית גדולה יותר כך המאוורר חייב להיות בעל יותר כוח מטבע הדברים.
במסגרת שירות אחזקת מעליות כדאי לדרוש מהטכנאי לבדוק את המאוורר ובהתאם לצורך להתקין מאוורר חדש וחזק יותר, כמובן עם מנוע שקט, ויש גם אפשרות להתקין מנגנון סינון נוסף המתאים לרוח התקופה. מומלץ להדביק פתק במעלית הדורש מהדיירים לא לכבות את המאוורר מאחר והוא פועל באופן אוטומטי וכמעט ואינו משפיע על חשבון החשמל.