כשילד בא לעולם, ישנן שורה של בדיקות שהוא עובר על מנת לזהות את מצבו הבריאותי, בדיקות אשר מיועדות לבדוק האם הכל תקין אצלו או שמא יש לו בעיה כזו או אחרת. אחת הבדיקות שהוא עובר, היא בדיקת שמיעה. עם השנים, כשהוא גדל הוא ממשיך לעבור בדיקה זו, על מנת לוודא שאין ירידה באיכות השמיעה, עד אשר זה מגיע לנקודה בה אפשר להיות בטוחים שהיא תקינה לגמרי.
לאחר מכן, אם חס וחלילה חשים ירידה בשמיעה מסיבה מסוימת, אז עורכים בדיקה בשביל לזהות האם מדובר במשהו קבוע או זמני. יש לבדיקות אלו מטרות נקודתיות וכן מערכתיות, כפי שנוכל לראות מיד.
בדיקות שמיעה נועדו לבחון את יכולת השמיעה שלנו דרך כך שהן בוחנות את היכולת של האוזן לבצע את שלושת הפעולות שהיא אמורה לבצע, לקלוט גלי קול, לתרגם לאותות חשמליים, אשר מפוענחים כצלילים. כידוע, האוזן שלנו מחולקת לשני חלקים, אוזן פנימית ואוזן חיצונית, אשר לכל אחד מהחלקים יש תפקיד וחשיבות ביכולת השמיעה שלנו.
בדיקות שמיעה נועדו לאתר הפרעות אשר משפיעות על היכולת שלנו לשמוע בצורה סדירה. ישנן שתי הפרעות שמיעה, הפרעות הולכה שמתייחסות למעבר גלי הקול אל האוזן הפנימית, והפרעות עצביות שמונעות מאותו חשמליים להגיע מהאוזן למוח.
ההבדל בין שני סוגי ההפרעות הוא, שהפרעות הולכה יכולות להיווצר כתוצאה מפקק שעווה שנוצר באוזן החיצונית, דבר שניתן לפתור בדרכים פשוטות, לעומת זאת בהפרעה עצבית, מדובר על פגיעה פנימית. במקרה כזה, סביר להניח שיהיה צורך להשתמש במכשיר שמיעה.
מתי נהוג לעשות בדיקת שמיעה
ברמת העיקרון, כמו שציינו, יש לעשות בדיקות שמיעה בקרב ילדים עד כיתה ב’-ג’, ולאחר מכן יש לערוך בדיקות שכאלה, במידה והילד מגלה סימנים של ירידה בשמיעה (אובדן ריכוז, חוסר תשומת לב לפרטים, יושב קרוב מדי לטלוויזיה, שומע מוזיקה בקולי קולות, ועוד). כמו כן בדיקות שמיעה יש לבצע בקרב מבוגרים שחשים ירידה בשמיעה.
מלבד מצבים אלה, הרי שנהוג לבצע בדיקות שמיעה בקרב מי שחווה פגיעה מסוימת בראש וכן פגיעה שקשורה כך או אחרת באוזניים ובמערכת ההולכה של גלי קול. למשל כתוצאה מתאונה או מסיבות אחרות.
הרבה פעמים נהוג לבצע בדיקת שמיעה בקרב מי שחווה דלקות או מחלות שקשורות לאוזניים. כך למשל, אם נוצר פקק שעווה באוזן או דלקת כתוצאה מהצטברות נוזלים, אז יש לבצע בדיקת שמיעה לאחר מכן, בשביל לבחון האם נגרם נזק.
ישנם מקרים בהם אנשים נוטלים תרופות מסוימות אשר יכולות להשפיע על איכות השמיעה, כמו למשל תרופות אנטיביוטיות מסוגים מסוימים.
לסיכום, לבדיקות שמיעה יש משמעות רחבה מגיל אפס על חיינו ועד שאנחנו הופכים לאנשים מבוגרים. רצוי מאוד לא להפקיר את הנושא, זאת על מנת שאיכות השמיעה שלנו לא תיפגע.