עיוורון צבעים מוגדר כקושי עד כדי חוסר יכולת להבחין בין צבעים. ההגדרה הרווחת היא בין עיוורון צבעים חלקי (הבעיה שממנה סובלים רוב האנשים, עיוורון צבעים מוחלט ועיוורון צבעים מונוכרמטי:
- עיוורון צבעים חלקי – קשיים בהבחנה בין צבעים מסוימים למרות שיש לאדם את היכולת להבחין בין צבעים אחרים
- עיוורון צבעים מוחלט (אכרומטיה)- לקות ראייה נדירה (אדם אחד מ-300,000 איש) שכוללת עיוורון צבעים מלא, הסתנוורות מתאורה חזקה ופגם בחדות הראייה.
- עיוורון צבעים מונוכרמטי– הבחנה רק במידת הבהירות והכהות של הצבעים, כך שהאדם רואה את העולם בגוונים שונים של שחור, לבן ואפור.
בנוסף, יש סוגים שונים של עיוורון צבעים חלקי:
- פרונטנומליה או פרוטונופיה– פגם שגורם לאדם שלא להבחין בצבעים אדום וכתום, כך שהאדם מתבלבל בין גוונים שונים של אדום
- דוטרנומליה או דויטרנופיה– הפגם הנפוץ ביותר בתחום עיוורון הצבעים שגורם לאדם להתבלבל בין גוונים שונים של אדום, חום וירוק
- טריטנופיה או טריטנומליה– פגם נדיר שגורם לאדם שלא להבחין בין הצבעים כחול וצהוב ולכן להתבלבל ביניהם.
איך מבחינים בין כל אלה?
חשוב לזכור שעיוורון צבעים יכול להיות קושי בפני עצמו כתוצאה ממחלה כלשהי (למשל חבלה, סכרת, כוויה, שימוש בחומרים כימיים ועוד) או מסיבה גנטית, אבל יכול גם להיות סימפטום ללקויות אחרות בתחום הראייה.
המשמעות היא שלצורך אבחנה מקצועית נדרשת בדיקת עיוורון צבעים. לשם כך עושים לרוב שימוש באחד משני המבחנים הבאים:
- מבחן שנקרא מבחן אישיהארה שכולל תרגילים שונים עם סימנים (לרוב מספרים). אלו מורכבים מנקודות שעשויות מצבעים שונים המודפסים על דף צבעוני, כך שהנבחן נדרש להבחין במספר. קושי לעשות זאת מצביע על עיוורון צבעים.
- מבחן נוסף הוא מבחן בשם 100 Hue TEST . במבחן זה נדרש האדם לסדר אלמנטים שונים (לרוב כפתורים) ע”פ הגוונים שלהם בספקטרום הצבעים, כלומר לארגן אותם לפי צבעי הקשת.
עד כמה עיוורון צבעים נפוץ?
זה אולי מפתיע אבל עיוורון צבעים נחשבת ללקות נפוצה, בעיקר בקרב גברים. ע”פ המדריך הרפואי מרק נכון לשנת 2002 לוקים בה כל גבר עשירי בארה”ב, כלומר שכיחותה היא 10%. יש מדינות אפילו ששיעור זה גבוה עוד יותר מסיבות גנטיות, למשל בקהילות מבודדות שהתחתנו בינן ובין עצמן כמו בפינלנד, איים נידחים בסקוטלנד ועוד.
עם זאת, יש מקומות שבהם עיוורון צבעים הוא עניין תרבותי מסיבה פשוטה – אין בהם הבדל בין שמות של צבעים שונים, למשל בספר התנ”ך לא מוזכר הצבע הכחול. חשוב לזכור שלרוב עיוורון צבעים אינו משפיע על התפקוד היומיומי, כלומר אדם בעל עיוורון צבעים יכול לעשות שימוש ברוב המכשירים, להבין דיאגרמות, לקרוא שלטים ועוד.
למשל, הרמזורים עושים שימוש בצבעים אדום, צהוב וירוק שלעיוורי צבעים קשה להבחין ביניהם, אבל העובדה שצבעים אלו נמצאים תמיד באותה מקום (האדום בראש הרמזור, הצהוב באמצע והירוק בתחתית הרמזור) מאפשרת לעיוורי צבעים להשתמש בהם.
אז מה עושים?
הדרך הטובה ביותר לדעת אם אתם לוקים בעיוורון צבעים או לא היא פשוטה – ליצור קשר עם אופטומטריסט מקליניקת “מאיר עיניים” לצורך ביצוע בדיקת עיוורון צבעים.
הקליניקה נחשבת לאחת המתקדמות בארץ, מתחייבת לרמת בקרה גבוהה, מצוידת במכשור רב שנחשב למתקדם בתחומו ולא פחות חשוב – עומדת בקשר ישיר עם רופאי עיניים לצורך המשך טיפול במידת הצורך.
חייגו עכשיו לטלפון 054-5544374 והזמינו תור בהקדם. מאיר בן ורון וצוותו בקליניקה ישמחו לסייע לכם. אז למה אתם מחכים?