חוק גיוס חובה הוא אחד החוקים שמאפיינים את ישראל ומוכרים בעולם כולו, ובוודאי יצא לכם לשמוע על כך מאחד התיירים, שדיברתם עמו במהלך החופשה.
עם זאת, שירות לאומי הוא שירות חשוב מאוד שלעתים לא זוכה להערכה שמגיעה לו, ולמשרתי בשירות זה יש את כל הזכויות לקבלת מענקים.
מהו שירות לאומי?
כמעט כל אחד מכיר את השירות הלאומי אך לא רבים יודעים מהו בדיוק, מי יכול לשרת בצורה זו במקום שירות חובה בצבא הגנה לישראל וכמובן מה ההטבות שמגיעים למשרתים לאחר סיום השירות. שירות לאומי יכול להינתן בכמה תחומים כאשר התחומים הנפוצים הם חינוך, רווחה ורפואה. המשרתים בשירות לאומי לא רצו או לא יכלו התגייס לצה”ל מכל מיני סיבות, לרוב סיבות אידיאולוגיות. שירות לאומי אמנם נתפש בעיני האוכלוסייה בשוגג כשירות פחות משמעותי אך התרומה של בנות השירות הלאומי לקהילה, בעיקר לקהילות מוחלשות כמו ילדים בסיכון או קשישים, היא תרומה חשובה למדינה.
מה מגיע למשרתות השירות הלאומי?
אחת השאלות המעניינות ביותר לגבי השירות הלאומי היא מה ההטבות שמגיעות למשרתות בשירות זה. למעשה, ההטבות והמענקים שמגיעים למשרתות בשירות הלאומי זהה כמעט לחלוטין למשרתים בצה”ל, כאשר גם להן מגיע מענק שחרור, דמי כלכלי בסיסיים, נסיעות חינם באוטובוסים וכן הלאה. בנוסך לכל אלו, בסוף השירות זכאיות בנות השירות הלאומי לנקודות במס הכנסה, לדמי אבטלה במידה ועבד שישה חודשים אחרי סיום השירות, החזר שכר לימוד על בסיס פיקדון אישי, עבודה מועדפת שמזכה במענק נוסף אחרי השלמת תשעה חודשים בעבודה וכן הלאה.
כיצד מחושב מענק השחרור?
מענק השחרור של בנות השירות הלאומי מחושב באותה דרך שבה הוא מחושב למשרתים בצה”ל, זאת על ידי כחישוב מספר החודשים שבהם התבצע השירות. סכום המענק עומד על כ-4500 שקלים לתקופה של 12 חודשים, כאשר עבור 24 חודשי שירות ניתן סכום כפול. חשוב לציין כי מענק השחרור מוענק למשרתת בשירות הלאומי רק במידה והשלימה לכל הפחות 12 חודשי שירות. הסכום מועבר אל חשבונה האישי של המשרתת באופן ישיר, ללא צורך לקבל צ’ק ולהפקידו, תוך 60 ימים ממועד סיום השירות. בדרך כלל התשלום יעבור באחד לחודש, חודש לאחר סיום השירות.
מגיע למי ששירת
מי ששירת את המדינה, זכאי לכל ההטבות וזה כול לגם מענק שחרור. נכון ששירות לאומי נתפס בעיני האוכלוסייה כשירות לא מסוכן, שדומה יותר לעבודה אך בסופו של דבר זהו כוח עבודה חשוב מאוד למדינה, שבו היא משתמשת בחוכמה. מענק שחרור פותח את החיים החדשים של המשרתים, גם בשירות הלאומי וגם בצה”ל, ולכן הוא חשוב מאין כמותו למרות שלא מדובר על סכום משמעותי במיוחד. בנות השירות הלאומי זכאיות למענק השחרור ממש כמו כל חייל אחר, לפי כמות החודשים שהן שירתו, ללא קשר לסוג השירות אותו עברו.