דיני נזיקין הם אחד המרכיבים החשובים ביותר בתחום המשפט. כל אדם שנגרם לו חיוב לא רצוני (בניגוד לחיוב רצוני, כלומר כזה שמבוסס על חוזה) רשאי לתבוע פיצוי מהגורם האחראי על הנזק. הפיצוי מורכב משני חלקים: בגין הנזק הממוני, כלומר כל ההוצאות הכספיות, בעבר ובעתיד (על טיפולים רפואיים, על נסיעות, על תשלומים לצד שלישי לצורך קבלת עזרה נחוצה, הפסדי השתכרות), ובגין הנזק הלא ממוני. הנזק הלא ממוני כולל גם סבל וכאב שהם חלק בלתי נפרד מכמעט כל פגיעה – בין אם היא נגרמה בשל רשלנות רפואית, תאונת עבודה, תאונת דרכים ועוד. על-מנת לשכנע את בית המשפט בנוגע להיקף הפגיעה הנפשית נדרשת חוות דעת, רצוי מטעם פסיכיאטר מנוסה.
מה כוללת חוות הדעת הפסיכיאטרית?
חוות דעת פסיכיאטרית בתביעת נזיקין כוללת שני מרכיבים, שניהם בעלי משמעות רבה: האחד, פירוט הפגיעה הנפשית. פסיכיאטר מנוסה יסכם את המידע הרפואי והנפשי שהצטבר עד עתה, ויאבחן את הנזקים הקיימים ויפרט אותם בחוות דעתו.
המרכיב השני הוא הקשר בין הפגיעה הנפשית לבין האירוע שבגינו הוגשה תביעת הנזיקין – בין אם מדובר על רשלנות רפואית, תאונת עבודה וכו’, לשם כך יבחן הפסיכיאטר גם את עברו של האדם עוד בטרם האירוע. חוות דעת מנומקת ומקצועית הקושרת את האירוע לנזק הנפשי משפיעה במידה רבה על פסיקת בית המשפט ועל גובה הפיצויים שישולמו לאדם.
איך לבחור פסיכיאטר למתן שירות ספציפי זה?
לנוכח החשיבות העצומה של חוות הדעת הפסיכיאטרית, מומלץ להקדיש תשומת לב לבחירה מושכלת של איש המקצוע שינפיק את אותה חוות דעת. בדרך כלל עורך דין מומחה לנזיקין מכיר פסיכיאטר פרטי מומלץ למטרה זו, כשחשוב להדגיש כי מעבר לבקיאות הרבה נדרש גם ניסיון ספציפי בעריכת חוות דעת לבית המשפט וזאת בשל המאפיינים הספציפיים שלהן. ד”ר אביתר שגב הוא פסיכיאטר בעל ניסיון והשירות ניתן על-ידו במקרים אותם הוא מוצא לנכון כמתאימים, מתוך תחושת אחריות ואמפתיה.