חברת התרופות גלקסו סמית קליין (GSK) קיבלה אמש (יום שלישי 13.3.2007) את אישור מינהל המזון והתרופות של ארצות הברית ה – FDA לשווק את טייקרב (Tykerb), תרופה חדשה הניתנת ללקיחה בבליעה לטיפול בסרטן שד מתקדם או גרורתי, בשילוב עם כימותרפיה. אישור ה – FDA ניתן בתהליך מואץ בעקבות קבלת תוצאות מעודדות של נסויים קליניים שחלקם אף התקיימו בישראל אשר הראו שיפור בסיכויי הישרדות בחולות סרטן השד. התרופה ניתנת בצורת כדורים והטיפול אינו מצריך אשפוז או עירוי. מדובר בתרופה ממוקדת מטרה שהחומרים הפעילים בה תוקפים באופן ישיר רק את הקולטנים בתוך התא הסרטני ואינם פועלים על תאים אחרים כמו בטיפול כימותרפי.
התרופה מתאימה לחולות סרטן שד עם ביטוי יתר של הקולטן שעד היום לא הגיבו לטיפולים אחרים. מספר הנשים בישראל, אשר טיפול זה עשוי להתאים להן, מוערך בכ – 250 נשים מדי שנה. בימים הקרובים תוגש התרופה לרישום בישראל במשרד הבריאות, במטרה להגישה לדיוני סל התרופות. ד"ר בלה קאופמן, מנהלת יחידת אונקולוגיית השד, המרכז לחקר הסרטן ב"שיבא", אמרה היום: "אנחנו בפתחו של עידן חדש למאבק בסרטן השד. טייקרב (Tykerb) מציבה בסיס להמשך שיפור איכות חייהן של החולות, אופן פעילותה הממוקד עתיד לשנות את מפת ההישרדות מסרטן השד בישראל ובעולם בעשור הקרוב ואת ראשיתו של השינוי אנו כבר רואים בימים אלו".
פרופ' טל זקס, מרצה באוניברסיטת פנסילבניה ומנהל מחקרים בתחום סרטן השד בחברת גלקסו סמית קליין (GSK) בארצות הברית, הוסיף כי: "מנגנון התרופה מעכב את שגשוג התאים הסרטניים ובכך עוצר את המחלה מהתקדמותה. תהליך זה עשוי למנוע את התפתחותו הפולשנית של הסרטן ואת היווצרותן של גרורות בשאר אזורי הגוף לרבות גרורות במוח. פעם קראו לזה נס רפואי, היום אנחנו פשוט יודעים לפצח טוב יותר את מנגנון הסרטן. בעתיד, תינתן התרופה גם למניעת חזרת המחלה, לנשים עם סרטן שהתגלה בשלב מוקדם".
בהודעה שפרסם ה – FDA אודות האישור מסר ד"ר סטיבן גלסון, מנהל מרכז למחקר והערכת תרופות: "אישור התרופה מהווה צעד קדימה ביצירת נגישות לטיפול חדש בחולות סרטן השד בנוסף לטיפולים המתקדמים הקיימים היום. תרופת הטייקרב המהווה טיפול ממוקד מטרה, עוזרת להרחיב את אפשרויות הטיפול בחולות סרטן השד"
מי שהחלה לקבלה חינם – תמשיך כל ימי חייה חברת התרופות גלקסו סמית קליין (GSK), הודיעה היום, עם קבלת האישור כי כל הנשים ברחבי ישראל אשר החלו כבר לקבל את התרופה ללא תשלום במסגרת תכנית הנגישות אשר הושקה לפני מספר חודשים, ימשיכו לקבלה כל ימי חייהן. במקביל עד לאישורה בישראל, תוכלנה חולות נוספות המעוניינות להצטרף לתכנית, לקבל את התרופה ללא תשלום, במרכזים הרפואיים בהם היא פועלת, שיבא בתל השומר, קפלן ברחובות, הדסה בירושלים ובהמשך רמב"ם בחיפה והמרכז הרפואי תל אביב.
על סרטן השד בישראל סרטן השד הינה המחלה הממארת השכיחה ביותר בישראל ובעולם המערבי בכלל. על פי נתוני האגודה למלחמה בסרטן, כ- 4,000 נשים מאובחנות מדי שנה כחולות בסרטן השד. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדי שנה נפטרות בישראל 954 נשים מסרטן השד. רובן בשל מצב מחלתן המתקדם ואי הטבה מסוגי טיפול אחרים שנוסו. על פי נתוני רישום סרטן לאומי במשרד הבריאות, אחת מכל שמונה נשים בישראל עלולה לחלות בסרטן השד במהלך חייה. על פי נתוני הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן (IARC) של ארגון הבריאות העולמי ה – WHO ישראל ממוקמת במקום השני בעולם בסרטן השד, אחרי ארצות הברית, הממוקמת במקום הראשון ולפני ארצות מערב אירופה, הממוקמות במקום השלישי.
על התהליך המואץ של ה – FDA מחלת הסרטן מוגדרת כחלק מקבוצת מחלות מסכנות חיים, לכן פיתח מנהל המזון והתרופות של ארצות הברית ה – FDA תהליך אישור מואץ למחלות מקבוצה זו, על מנת לעזור לחולים אשר זקוקים לטיפול מיידי בתרופה חדשה שהוכחה כיעילה לטיפול במחלה. במאמר שפורסם באפריל 2006 בכתב העת המדעי FDA Consumer שיוצא לאור מטעם מנהל המזון והתרופות, נכתב כי כדי שתרופה תיכלל בהליך זה עליה לעמוד במספר מדדים: יעילות מרבית מוכחת, תופעות לוואי מועטות ושיפור דיאגנוסטי במצבם של החולים המוכח במחקרים קליניים. במהלך השנים בהם מיושם התהליך, אישר ה – FDA מספר תרופות לטיפול בסרטן במסלול המואץ, תרופות אלו כל אחת בתחומה היוו נקודות ציון בטיפול במחלה והביאו לשיפור משמעותי באיכות חייהם וסיכויי הישרדותם של חולים רבים בכל רחבי העולם.