מצוקתן של אימהות חד הוריות היא מן המפורסמות. לא אחת הן נדרשות לתפקד במציאות תובענית, שבה מוערמים קשיים רבים בדרכן ועליהן להשקיע מאמץ עצום כדי להסיר חסמים שונים הנקרים בדרכן על כל צעד ושעל.
אחד המאבקים שנכפים על אימהות חד הוריות הוא המאבק למימוש זכויותיהן. זכויות נשים בעבודה אמורות להיות מוקנות לן מכוח תקנות ברורות אולם לא זה המצב. לא אחת מתעלמים מעסיקים שונים מזכויות אלה.
חשוב לציין, כי זכויות היתר- כשמן כן הן – זכויות הנוספות על זכויות היסוד שלהן הן זכאיות כנשים עובדות.
אימהות חד הוריות מהוות, לצערן, ולכעסו של כל אדם שקיפוח זכויות של אנשים מקומם אותו, מעין “קבוצת סיכון” לקיפוח זכויותיהן.
מה הן זכויות יתר בעבודה עבור אמהות חד הוריות?
- שמונה ימי מחלה בשנה בגין ובעבור מחלה של ילדיה. ככל שנדרש סיוע בשל מוגבלות המחייבת סיוע צמוד, זכאיות אימהות חד הוריות עוד ל- 15 ימי מחלה נוספים.
- נקודות זיכוי, אשקר כל אחת מהן כ- 2000 ₪. השווי של נקודת זכות מתעדכן מעת לעת. חשיבות נקודות הזכות הוא בקיזוז השווי הכספי שלהן מההכנסה המוצהרת לצורך חישוב גובה המס.
- אימהות חד הוריות זכאיות להבטחת הכנסה – אם היא אינה מגיעה לשכר מינימום במקום עבודתה בגלל שהיא עובד במשרה חלקית בלבד.
- אימהות חד הוריות זכאיות למימון המדינה את הקייטנות ואת הצהרונים עבור ילדיהן, כדי לאפשר להן לעבוד מספר שעות רב יותר.
ניצול נשים בכלל ובעבודה בפרט, וביתר שאת ניצול של אימהות חד הוריות מכעיס ומקומם. ההכרח לטפל בילדים ללא סיועו של בן זוג גוזל וזולל זמן ומשאבים גופניים ונפשיים ולא תמיד יכולות אימהות, אשר בשל היותן חד הוריות נטל פרנסת הבית מוטל על כתפיהן בלבד לנהל מאבקים שונים ובכלל זה מאבק חיוני מאין כמוהן על מימוש זכויותיהן בכלל וזכויות היתר בפרט.
מי מהאימהות החד הוריות החשות, או גרוע מזה – יודעות, שהן אינן נהנות מהזכויות המגיעות להן כנשים עובדות יכולות ולמעשה נדרשות לפנות לקבלת ייעוץ של עורך דין המומחה בדיני עבודה. לרשות נשים עומדים כיום בעלי מקצוע בתחום זה. חשוב ומומלץ לברר היכן ניתן לקבל ייעוץ ללא תשלום.
זכויות יתר מבטאות את ההכרה באימהות חד הוריות כעובדות ייחודיות בשל מצבן המשפחתי. גילום הזכויות לכסף הוא תוספת משמעותית למשק הבית וזכותן לימי מחלה וחופשה היא תוספת חשובה ביותר לסיוע לילדיהן.
זכויות היתר אמורות לעודד נשים חד הוריות לצאת לעבודה. קשה להפריז בתיאור חשיבות העבודה לא רק לכלכלת הבית- זה ברור- אלא גם למצבן הנפשי של הנשים האלה וליציאתן מהבית, החשובה כשלעצמה. הדרך לשוויון זכויות נשים עובדות לגברים עובדים עדיין ארוכה. מיצוי זכויותיהן הוא תנאי הכרחי להיתכנות השגת השוויון המיוחל.