המושג זריקות דיאטה הוא כינוי לתרופות מרשם לירידה במשקל, המיועדות לשימוש עצמי בהזרקה תת-עורית פשוטה, מידי יום. הזריקה שמאושרת בישראל מכילה תרופה בשם לירגלוטיד או בשמה המסחרי סאקסנדה. היא פועלת להפחתה משמעותית בתחושת הרעב, ועקב כך גם לירידה בצריכה הקלורית, מה שלרוב מסייע להפחתה מובהקת במשקל. מאמר זה מפרט על התרופות המכונות זריקות דיאטה, המשמשות לטיפול בהשמנה בארץ ובעולם.
לאכול פחות ולהרגיש שבעים לאורך זמן
מאז שמחקרים קליניים ביססו את יעילותה בהפחתת משקל במצבי השמנת יתר, ב- 2016 הושקה בארץ סאקסנדה, לאחר שקיבלה אישור לרישומה כתרופת מרשם לירידה במשקל. כחלק מקטגוריה של זריקות דיאטה (המכונות גם זריקות להרזיה), מרפאות המתמחות בטיפול בהשמנה, כמו גם רופאי המשפחה, יכולים לתת אותה כטיפול נלווה לדיאטה ופעילות גופנית, עבור אנשים הסובלים מעודף משקל והשמנת יתר.
סאקסנדה מכילה את הרכיב הפעיל לירגלוטיד, שמשמש במינון נמוך יותר כרכיב הפעיל בתרופה הוותיקה ויקטוזה לטיפול בסוכרת סוג 2. מבולבלים עם 2 התרופות והשפעתן? הנה ההסבר: חולי סוכרת סוג 2 סובלים מהיפר-גליקמיה, כלומר יש להם רמות גבוהות במיוחד של סוכר בדם. ויקטוזה פותחה עבור חולים אילו, במטרה לווסת את רמות הסוכר בדמם. כשאותה תרופה ניתנת במינון גבוה יותר, היא נקראת סאקסנדה והיא תורמת לדיכוי תיאבון, להפחתת רעב ועלייה בתחושת השובע לאחר ארוחות.
חשוב להדגיש שויקטוזה מותווית לטיפול בסוכרת בלבד, ולא בהשמנה, ואילו סאקסנדה מותווית אך ורק לירידה במשקל במצבי השמנה, ולא לסוכרת.
כמו בכל טיפול ארוך טווח הדורש מרשם תרופתי, גם לפני התחלת טיפול מבוסס זריקות דיאטה יש לעבור הערכה רפואית-קלינית כדי לוודא את ההתאמה לטיפול.
האם זריקות דיאטה הן חוקיות לשימוש?
בוודאי. זריקות להרזיה הן תרופות מרשם שחייבות באישור לשימוש רפואי מרשויות הבריאות. זריקת ההרזיה סאקסנדה למשל, אושרה לשימוש רפואי באירופה בשנת 2009, בארה”ב בשנת 2014 ובישראל ב- 2016. זאת לאחר שעברה מחקרים קליניים רחבי היקף להוכחת יעילותה ובטיחותה.
בישראל היא מותווית לשימוש בקרב אנשים עם מדד מסת גוף (BMI) 30 ומעלה (מצב של השמנת יתר), או BMI 27 ומעלה (מצב של עודף משקל) עם גורם סיכון אחד לפחות המקושר להשמנה (כגון לחץ דם, סוכרת או רמות גבוהות של כולסטרול וטריגליצרידים בדם).
זאת בנוסף, (ובטח לא במקום) לדיאטה מופחתת קלוריות ופעילות גופנית מוגברת. כמו כן, הטיפול מחייב מעקב רפואי צמוד, והוא יופסק במידה והמטופל לא יפחית לפחות 5% ממשקל גופו בתוך 16 חודשים.
עד כמה הטיפול בזריקות יעיל?
השאלה שנשאלה בעבר היתה, האם טיפול מבוסס זריקות דיאטה הוכח כיעיל גם עבור אנשים שלא חולים בסוכרת סוג 2. ואכן המחקרים הקליניים הראו שכן. כיום ידוע כי ניתן להשיג ירידה נאותה במשקל לעיתים כבר בחודש הראשון לטיפול.
מה לגבי בטיחות הטיפול?
סקירה של הראיות המדעיות ליעילותה של סאקסנדה שפורסמה בשנת 2017, קבעה כי תופעות הלוואי הנפוצות ביותר הן במערכת העיכול (בעיקר בחילות) ולרוב קורות בתחילת הטיפול, עקב ההסתגלות לתרופה. צריך לזכור שכמו כל תרופה אחרת, גם זריקות דיאטה עלולות לגרום לתופעות לוואי משתנות ויש לקרוא את העלון לצרכן ולהתייעץ על כך עם הרופא המטפל.
אולם חשוב גם לציין כי, כשהרופא המטפל מתמקצע ספציפית בתחום הטיפול התרופתי בהשמנה, עורך אבחון מקיף וגם בקיא בהיסטוריה הרפואית והמשפחתית של המטופל, הוא יכול למקסם את יעילות ובטיחות הטיפול, בין אם על ידי שימוש בשילובי תרופות או על ידי העלאה הדרגתית של המינון, כדי להגיע כמה שפחות תופעות לוואי ומקסימום יעילות.