איכות השינה קובעת עד כמה הילד שלכם יהיה מרוכז, ערני ובריא ויש לה גם השפעה מסוימת על ביצועים קוגניטיביים. חוששים שהילדים לא מקבלים מספיק שעות שינה? הנה המדריך שיסביר לכם למה כדאי להתעקש על זה
לפי מחקרים מהשנים האחרונות, איכות השינה מנבאת הצלחה בלימודים ויש קשר בינה לבין לחץ, עצבים וחרדות בגיל ההתבגרות. עוד לפני כן, מומחים ממליצים שילדים בגילאי 3-5 יישנו 10-13 שעות בלילה ושבגילאי 6-13 הם ישמרו על שגרה של 9-11 שעות לפחות. לשם השוואה, המלצות ארגון הבריאות האמריקאי קובעות שבני נוער בגילאי 14-17 צריכים לישון 8-10 שעות ביום בעוד מבוגרים בגילאי 18-65 יכולים להסתפק ב-7-9 שעות.
על אף שהורים מבינים גם באופן אינטואיטיבי מה חשיבותה של שינה, רק מעטים חושבים עליה לעומק או יודעים מה לעשות כדי לעזור לילדיהם לשפר אותה. כך למשל אנחנו בוחרים מיטות נוער משיקולי תקציב ועיצוב אך לא בודקים מאיזה חומר המזרון מיוצר, כמו גם מסתפקים בקביעת שעת שינה אך נמנעים מלבדוק כמה זמן לוקח לילדינו להירדם. בסופו של דבר, אלו הפרטים הקטנים שיוצרים הבדל גדול באיכות השינה ומסתבר שהשפעתם על איכות החיים גדולה מכפי שנהוג לחשוב.
כך השינה משפיעה על הילד שלכם
הדרך לריכוז וערנות בבית הספר מתחילה בשינה איכותית בגלל האופן שבו היא משפיעה על המוח ועל מערכות גוף חיוניות כמו מערכת החיסון והעצבים.
ראשית, במהלך השינה הגוף מאזן את המנגנונים המורכבים שאחראיים על המערכות הללו ובמקביל הוא גם מפתח את המוח. זה קורה כי מערכות אחרות אינן פעילות בזמן השינה, מה שגורם למעל 20% ממחזור הדם להגיע ישירות למוח. זרימת הדם המוגברת למוח מסייעת לתהליכי בנייה ויצירת קשרים חדשים במערכת העצבים ובטווח הארוך היא משפיעה לטובה על הזיכרון.
שנית, קיים קשר חיובי בין ביצוע מטלות שדורשות קשב לבין מספר שעות השינה בלילה. למעשה, ליקויים בקשב ובריכוז שנדמה כי מאפיינים כיום את הדור הצעיר יותר מאשר בעבר נובעים ככל הנראה מחוסר בשינה.
למה כדאי שהילדים ישנו יותר?
את הקשר בין ריכוז, ערנות ושינה עבור ילדים ובני נוער אפשר גם להבין על דרך השלילה: מחקר משנת 2000 הראה למשל ששלילת שינה משפיעה על הערנות והתפקוד השכלי, וששינה לא מספקת גורמת לירידה בפעילות המוח ובתפקודו. יתרה על כך, הפגיעה העיקרית היא בחלק שאחראי על קשב, ערנות ותהליכים שכליים מורכבים – בדיוק מה שהילדים צריכים.
לסיכום, עלינו כהורים לעשות הכל על מנת לדאוג לתנאי שינה אופטימאליים עבור הילדים. חוסר ריכוז בבית הספר עלול להיות סימן מדאיג, אך אף פעם לא מאוחר להתערב ולבצע פעולות אקטיביות כדי לעזור להם להשיג מספר שעות שינה גדול יותר.