המיתוס גורס שישראל היא “ארץ זבת חלב ודבש” ונתונים מהשנים האחרונות בהחלט מוכיחים זאת. אבל כיצד הפכנו למעצמת ירקות ומה הקשר של זה לעגבניות עמידות בחום? הנה כמה דברים שאולי לא ידעתם על החקלאות המקומית
לפי נתונים שפורסמו על ידי מרכז המחקר והמידע של הכנסת, בשנת 2010 הוציאו משקי בית בישראל כ-15 מיליארד ש”ח על פירות וירקות. לשם השוואה, צריכת המזון כולה הגיעה באותה שנה ל-67 מיליארד ש”ח. במקביל, מנתונים של ה-OECD עולה שישראל מדורגת במקום השלישי בעולם בקריטריון של צריכת ירקות, עם 197.6 ק”ג לנפש לשנה, לעומת יוון עם 257 ק”ג ו-252.2 ק”ג.
כך הפכנו מעם הספר לעם הירק
הממצאים לעיל מעניינים כי אפשר לחלץ מהם כמה מסקנות. קודם כל, מסתבר שהמיתוס לפיו ישראל היא “ארץ זבת חלב ודבש” אכן נכון. מעל 80% מאזרחי האוכלוסייה הבוגרת בישראל מעידים על עצמם שהם צורכים פירות וירקות כמעט על בסיס יומי, ומדד התשומות בחקלאות עלה בין השנים 2006-2011 ב-28.2%. ישראלים מזהים את המגוון הזה, מנצלים אותו ומשלבים את הירקות והפירות בתפריט היומי שלהם.
שנית, יש סיבה לכך שישראל נמצאת יחד עם יוון וטורקיה בראש רשימת המדינות שבהן צורכים הכי הרבה ירקות לנפש. זה קשור בעקיפין לתנאי מזג האוויר במזרח התיכון, לעובדה שמבחינה אקלימית קל יותר לגדל פה פירות וירקות מסוימים מאשר באירופה ובארצות הברית וגם לתרבות המקומית שכבר מאות שנים מעודדת גידולים חקלאיים מן הסוג הזה.
במילים אחרות, המשק הישראלי כפי שהתפתח הוא בהחלט מעצמת ירקות לכל דבר ועניין. למרות שמדד מחירי הפירות והירקות בישראל עלה מ-2005 עד 2011 בשיעור של 59%, אנחנו עדיין צורכים הרבה פירות וירקות ואף גאים בזה: 59% מאתנו מכניסים ארבעה ירקות ויותר לסלט, בעוד 38% “בלבד” מסתפקים בשלושה סוגי ירקות. אלו נתונים שמעבר לים יכולים מומחי התזונה רק לקנא בהם.
מה עושים עם החום?
רבים שואלים את עצמם איך ישראל יכולה להיות מעצמת ירקות אם האקלים פה לח, חם ולא ממש מחמיא לגידולים חקלאיים. זו טעות נפוצה שלא מביאה בחשבון את המאפיינים והיתרונות של כושר ההמצאה המקומי.
בשנת 1973 השתנתה כלכלת החקלאות הישראלית מהקצה אל הקצה, בזכות פיתוח מגוון זנים מיוחדים של עגבניות. הפיתוח הביא לכך שהעגבניות יבשילו בקצב איטי יותר מאשר עגבניות רגילות, ולאחר מכן הצליח צוות החוקרים להכליא זני מאכל מקובלים כדי לטפח זנים בעלי חיי מדף ארוכים. מאז הפכו זרעי העגבניות שפותחו בישראל לאחד מענפי הייצוא החשובים של המדינה והיוו השראה לגידולי ירקות נוספים.
לסיכום, ישראל היא לא רק מעצמת סייבר אלא גם מרכז בינלאומי של גידולים חקלאיים. אנחנו מרוויחים מזה ירקות טריים ועוד שורה ארוכה של יתרונות תזונתיים, בריאותיים וכלכליים.