לאחר שנה בה נאלצה העירייה לקיים את כנס מורשת האהוב ע”ש פרופ’ יאיר פרג ז”ל באופן מקוון עקב משבר הקורונה, חוזר הכנס למושבו הקבוע והמוכר באולם עינן, בו הוא יארח כתמיד את מיטב המומחים בתחומי ההיסטוריה והארכיאולוגיה בחג החנוכה.
הכנס יתקיים זו השנה ה-18 ביום רביעי 1.12 בשעה 9:00 בבוקר עם דברי פתיחה של ראש העיר, חיים ביבס. המושב הראשון יתחיל בשעה 9:20 ויעסוק במודיעין בהקשר של חנוכה, “בימים ההם ובזמן הזה”. יו”ר המושב – ד”ר אהרון טבגר, אוניברסיטת אריאל ומדרשת הרי גופנא וישתתפו במושב, פרופ’ יואל אליצור מהאוניברסיטה העברית שיעסוק בשאלה האם יש דרך להכריע בין ההצעות שהוצעו לאיתור מדויק של מודיעין הקדומה?. עוד ידברו במושב, ד”ר דותן גורן מהקתדרה ללימודי תולדות קק”ל ומפעליה באוניברסיטת בר אילן על החייאת מולדת החשמונאים, ד”ר אביבית שוויקי-מתניה מורת דרך וחוקרת עצמאית תדבר על נשים ונפלאות – גבורת נשים בסיפורי חנוכה ואשרת רביבו מבית הספר לחינוך, אוניברסיטת ת”א על סיפור חנוכה בעיתונות הילדים הישראלית.
המושב השני יתמקד ברשות העתיקות עם מחקרים ארכיאולוגיים על התקופה החשמונאית וגבעות מודיעין. יוביל את המושב ד”ר עמית שדמן, ארכיאולוג ברשות העתיקות. במושב יקחו חלק אנשי רשות העתיקות: ד”ר רחל בר נתן, ד”ר יואב ארבל, ישראל קורנפלד ואברהם טנדלר וכן, ד”ר דביר רביב מאוניברסיטת בר אילן. במהלך המושב יעסקו במחקרים על ארמונות החשמונאים ביריחו, יפו ההלניסטית בפריחה ונסיגה, חידושים מסקר ברפיליה וההשפעות המצריות בגבעות מודיעין לאור פסלון הורוס בז מנחל ענבה.
המושב השלישי יעסוק בנושא המרתק של צפונות הר הבית ובית המקדש השני. יו”ר המושב, יצחק דבירה מהקרן לקידום הארכיאולוגיה בישראל. במושב ישתתף ארנון סגל, עיתונאי “מקור ראשון” שידבר על הבאריס, החקרא והאנטוניה – המצודות שנועדו לדכא את עבודת הקודש, עומרי עבאדי מהאוניברסיטה העברית ירצה על הזיהוי הטופונומי – גיאוגרפי של החקרא היוונית בספרות חז”ל, פרופ’ יוסף פטריך מהאוניברסיטה העברית יעסוק בחנוכת הבית וזריחת החמה.
כמו כן, תרצה ד”ר אורית פלג- ברקת מהאוניברסיטה העברית על עיטורי האבן בהר הבית ההרודיאני.
בשעת הצהריים בשעה 14:20 לערך, תהיה יציאה רגלית לכיוון מוזיאון מורשת החשמונאים הייחודי. שם ייערך סיור והדרכה למשתתפי הכנס שיוכלו להתרשם מן הממצאים הארכיאולוגיים שהתגלו במודיעין וכן, מסרט אינטראקטיבי חווייתי על מודיעין מאז ועד היום. לאחר הביקור תהיה התכנסות באמפי המוזיאון להדלקת נרות חנוכה חגיגית.
שמעון גואטה, מחזיק תיק תיירות ומורשת: “הכנס מושך מדי שנה מאות תושבים ומבקרים המבקשים לשמוע את מיטב החוקרים בתחום. גם השנה, נע הכנס בין עבר מפואר להווה ועתיד מרשימים ההולכים ומתפתחים בעירנו באופן מואץ. עם פתיחתו של מוזיאון מורשת החשמונאים, שדרוג ושחזור גבעת א’שון, אנו נמשיך לשמור ולהנחיל את מורשת המקום העשירה של העם היהודי הנמצאת בעירנו, ואני בטוח שנתראה גם בכנס הבא עם ממצאים ומחקרים נוספים מרתקים.”