הפרעת קשב זהו שם כללי להפרעה נוירולוגית המשפיעה הן על התפקוד הקוגניטיבי והן על התפקוד ההתנהגותי והרגשי של האדם הסובל ממנה. למעשה, קיימים שני סוגים של הפרעות קשב וריכוז:
- ADD – Attention deficit disorder
- ADHD – Attention deficit hyperactivity disorder
הפרעות אלו יכולות להופיע כבר בגיל הינקות והילדות וללוות את האדם גם במשך כל חייו הבוגרים. כיום ידוע כבר שיש להפרעות אלו מקור גנטי ואף אותר גן אחד, האחראי על ההפרעות שנקרא DID4. הפרעת קשב וריכוז משפיעה על כל תחומי התפקוד של האדם ויכולה להוביל לקשיים בתפקוד היומיומי בעבודה, בבית הספר ובבית ולקשיים חברתיים ואף לחרדה או דכאון.
תסמינים של הפרעת קשב
להפרעות הקשב והריכוז יש מספר תסמינים ייחודיים המאפיינים את התופעה:
למי שסובלים מהסוג הראשון של ההפרעה, ADD, יכולים להופיע תסמינים של קושי בשמירה על ריכוז וקשב לאורך זמן, הסחות דעת בקלות עקב רגישות רבה וגבוהה לגירויים סביבתיים, חיצוניים ופנימיים, התנהגות שנראית איטית או חולמנית, קושי בקבלת החלטות, קשיים בהשתלבות חברתית וקשיים לימודיים.
למי שסובלים מהסוג השני של ההפרעה, ADHD, יהיה גם כן קושי לשמור על קשב וריכוז יחד עם אימפולסיביות, חוסר סבלנות, רמת פעלתנות גבוהה, קושי בהתארגנות, קשיים רגשיים עד כדי התפרצויות זעם, הסחות דעת רבות ועוד.
הגורמים השונים המובילים להפרעת קשב
כאמור, כיום ידוע שיש מרכיב תורשתי בהופעתה של הפרעת קשב. יחד עם זאת, ישנם גם גורמים נוספים אשר יכולים להוביל להפרעה זו. בין הגורמים הללו ניתן למנות, למשל, חוסר איזון כימי במוח הקשור בפעילותם של נוירוטרנסמיטרים כגון נוראדרנלין, סרוטונין ודופמין; אלרגיות ורגישויות שונות למזון; תת תזונה או תזונה לקויה המובילה לחסכים תזונתיים שונים; הרעלה של מתכות כבדות; סיבוכים שונים במהלך ההריון והלידה, כולל לידה מוקדמת; הזנחה רגשית, חברתית וסביבתית, חסכים אינטלקטואליים ואף התעללות בזמן הינקות והגיל הרך ועוד.
כיצד מאבחנים הפרעת קשב וריכוז
אם אתם חושדים שאחד מילדכם ואפילו אתם סובלים מהפרעת קשב וריכוז חשוב מאוד לגשת לאבחון מסודר. תהליך האבחון של הפרעת קשב וריכוז כולל בדרך כלל מספר שלבים: מילוי שאלונים אודות הילד/ה על ידי ההורים והדמות החינוכית (מורה או גננת), מבחני TOVA – סדרת מבחנים ממוחשבים להערכת יכולות הריכוז והקשב, הערכה רפואית מקיפה שמטרתה לשלול בעיות אחרות אשר מובילות לקשיי התפקוד הקיימים כגון בעיות ראיה או שמיעה, הפרעות שינה, תפקוד לא מאוזן של בלוטת התריס ועוד וכן, בדיקת EEG.
כיום, יש מגוון שיטות וטכניקות טיפול לבעלי הפרעת קשב וריכוז, כמובן תרופות כימיות כמו ריטלין, אך מומלץ לבחור בטיפול התנהגותי ללא תרופות כימיות כדי לסייע לילד, לנער או לאדם בוגר. טיפול התנהגותי מותאם באופן אישי ופרטני ומבטיח שיפור ניכר ופיתוח יכולות המאפשרות לבעל ההפרעה להצליח בחייו וללמוד כיצד לשלוט בתסמינים ואפילו לנצל אותם להישגים.