אם אתם נוחרים, חשוב מאוד שתדעו שלא פעם נחירות משמשות כנורת אזהרה אשר מאחוריה מסתתרת בעיה שמחייבת התייחסות רצינית. הנחירות עלולות להיות תסמין לדום נשימה בשינה שזה מצב שבו יש חסימה בדרכי הנשימה העליונות, אשר גורמת לקשיי נשימה למשך יותר מעשר שניות, בתדירות גבוהה במהלך הלילה. החסימה המדוברת מובילה לרמת חמצן נמוכה בדם ולחנק כתוצאה מעליה בריכוז הפחמן הדו חמצני בדם.
כיצד דום נשימה נגרם?
הגורמים לדום נשימה בשינה קשורים לחסימה בדרכי הנשימה העליונות. חסימה זאת יכולה לגירם כתוצאה ממבנה אנטומי בעייתי וכן בעיות נוספות יכולות להגביר את הסיכון להתפתחות התופעה כגון: צריכת אלכוהול, שימוש בתרופות מסוימות, משקל עודף ועוד.
השינה הבלתי רציפה אשר נגרמת כתוצאה מהתסמונת עלולה לשבש את הפעילות המוחית ולגרום בין היתר גם לפגיעה בריכוז של האדם ולזמן התגובה שלו. מעבר לכך, דום נשימה בשינה עלול להעלות את לחץ הדם ובשל כך להגביר את הסיכון למחלות לב. אנשים שסובלים מדום נשימה יסבלו לא פעם מעייפות. מחקרים מצאו קשר בין דום נשימה בשינה לבין סיכון מוגבר לשבץ מוחי ועל כן, אין ספק שאם עולה חשש שאתם סובלים מדום נשימה בשינה, עליכם לבדוק זאת באופן מקצועי ולטפל בכך בהתאם.
איך בודקים מצב של דום נשימה בשינה?
בקרב רוב האנשים נחירות לא מהוות יותר מרעש מטריד ובלתי מזיק, אולם, אם אתם בכל זאת מעוניינים להבין האם הנחירות שלכם יכולות להעיד על דום נשימה בשינה, ניתן לבדוק זאת. הדרך הטובה ביותר לדעת אם סובלים מדום נשימה בשינה היא לבצע אבחון שינה. אם אתם סובלים מעבר לנחירות גם מהישתנקויות במהלך הלילה, מדובר על בדיקה שחשוב מאוד לבצע.
ראשית כל, חשוב להגיע לרופא משפחה אשר יפנה לבדיקת אף אוזן גרון. לאחר הבדיקה המדוברת בוודאי תופנו למעבדה מקצועית או שתקבלו מכשיר ביתי שיכול לעקוב אחר איכות ורצף השינה שלכם. בדיקת שינה באמצעות מכשיר ייעודי מהווה אופציה טובה מאוד לכל אדם שלא מסוגל לישון במעבדת שינה שמבצעת את הבדיקה המדוברת, יחד עם זאת, חשוב לדעת כי הבדיקה הביתית תהיה פחות מקיפה מבירור מקצועי במעבדה.
באבחון במעבדה בודקים כמה פעמים במשך הלילה הנשימה נעצרת ולכמה זמן. ישנן דרגות חומרה שונות של דום נשימה בשינה, אשר נעות בין חומרה קלה, בינונית או קשה. הדבר תלוי גם בכמות הפסקות הנשימה, בשעה ובירידה של כמות החמצן בדם.
כיצד מטפלים בדום נשימה בשינה?
כיום ישנן מספר דרכים שבהן ניתן להקל על המצב ולהפחית הפסקות נשימה בשינה. הטיפול יקבע בהתאם לדרגת החומרה ובהתאם להשפעה על אורח חייו של האדם. הטיפולים המרכזיים שניתן למצוא הם: שינוי אורח חיים כגון: אם הבעיה נגרמה ממשקל עודף יש להקפיד על תפריט מאוזן וכושר גופני שיסייעו בירידה מבוקרת במשקל, אם מדובר על אדם שמעשן יש להקפיד על הפסקת עישון. כמו כן, יש להפסיק את צריכת האלכוהול במקרה של דום נשימה בשינה שכן, ידוע כי גם צריכת אלכוהול בכמות משמעותית עלולה לגרום לתופעה.
כיצד מסייע מכשיר סיפאפ?
מכשיר סיפאפ כולל מסכה שחובשים בזמן השינה על הפנים או האף בכדי להזרים אוויר בלחץ קבוע לדרכי הנשימה. המכשיר נחשב יעיל בצמצום הפסקות הנשימה בלילה וכן בשמירה על שינה רציפה ואיכותית. לא מעט אנשים שסובלים מדום נשימה נעזרים כיום במכשיר המדובר.
מעבר למכשיר סיפאפ שאכן מהווה מכשיר יעיל וטוב מאוד עבור טיפול בדום נשימה, ניתן לבחור בהתקן דנטלי המקבע את הלסת והלשון בקדמת הפה וכך מפנה מקום לאוויר בזמן השינה. ההתקן המדובר מתאים לטיפול במקרים קלים עד בינוניים של דום נשימה וכן במקרים חמורים ניתן לבחור בניתוח שהוא הליך כירורגי בחלל הפה, הלוע או באזור הבסיס של הלשון. הניתוח המדובר מתבצע רק אם שאר השיטות לא עזרו.