במאמר שלפניכם ייסקר תפקידו של אפוטרופוס הממונה על רכוש של אדם או קבוצת בני אדם.
מהו מינוי אפוטרופוס לרכוש?
אפוטרופוס הינו ממונה, אחראי על דברים כאשר בעליהם אינם מסוגלים לדאוג לכך. ישנם 3 סוגי אפוטרופסות- לדין, לגוף ולרכוש. ההליך מתבצע בבית משפט ושם נקבע מיהו האדם שיקבל את האחריות המשפטית לנכסים הללו. בית המשפט ממנה אפוטרופוס לרכוש רק במקרים בהם יפגעו זכויות ואינטרסים של בעל הרכוש אם לא יעשו כך, ואם אין אפשרות לאפשר לו להתנהל עצמאית מבחינה כלכלית ללא נטילת חירותו בדרך זו, אלא על ידי הכוונה ויעוץ.
מינוי האפוטרופוס הוא מינוי לדאגה לרכושו, רווחתו וזכויותיו של הבעלים, ומתבצע בבית משפט לדיני משפחה. תפקיד האפוטרופוס הוא לדאוג באופן מדויק ככל האפשר לשאיפותיו ורצונותיו של האדם. בשל כך עליו לדאוג ברגישות, להיות קשוב לצרכיו, לנסות להתייעץ עימו עד כמה שהדבר אפשרי, ולהיות בשיח עם קרוביו ומשפחתו. יש לנסות לפגוע כמה שפחות בחירותו ובאוטונומיה של האדם, גם באופן הממשי הכלכלי, אך גם בתחושתו וברגשותיו.
מתי הוא מתבקש לביצוע?
אפוטרופסות לרכוש מתבצעת כאשר אין לבעל הרכוש יכולת לנהל אותו בעצמו. ישנם מספר מקרים שכיחים יותר בהם הוא מתבצע: נכסי ילדים מתחת לגיל 18 שהוריהם נפטרו או שבית המשפט קבע שאינם כשירים לכך, אנשים בוגרים בעלי צרכים מיוחדים, שאינם מסוגלים לעשות זאת בעצמם, קשישים שכבר אינם מסוגלים להתנהל עצמאית וכו’.
ההליך דורש הגשת בקשה לבית המשפט הכוללת תצהיר של עורך דין לעובדות המובאות, חוות דעת מבעל מקצוע (פסיכיאטר, רופא משפחה, וועדה לאבחון מגבלות שכליות התפתחותיות וכו’) מדוע יש צורך בהליך כזה, הסכמה מבני משפחה מדרגה ראשונה, ובאם מבוקש אפוטרופוס ספציפי, יש לצרף אף את הסכמתו בכתב. יש להגיש את הבקשה בשני עותקים לבית המשפט ולשלם את האגרה (במקרים מסוימים ניתן לבקש פטור מתשלום אגרה ולצרף את המסמכים הנדרשים לכך). בית המשפט ידון בבקשה לפי הקריטריונים הנ”ל, ובאם הדבר באמת נצרך יענה לבקשה.
מי ימונה להיות האפוטרופוס?
כאשר בית המשפט קובע אפוטרופוס לרכוש, יש לפי החוק מספר דרישות. ראשית, כל אדם יכול להיות אפוטרופוס- בין אם קרוב משפחה במעגל ראשוני, רחוק יותר, מכר או אף עורך דין. גם תאגידים או קרנות יכולים למלא תפקיד זה, ובנוסף ישנו בעל תפקיד ממשלתי שהינו האפוטרופוס הכללי. אדם זה עובד במשרד המשפטים ותפקידו לדאוג לכל היבטי האפוטרופסות במדינה ואף לשמש ככזה במקרה הצורך.
האם ההליך הפיך ומה הוא טומן בחובו מבחינת החוק?
אדם המתמנה להיות אפוטרופוס לרכוש הינו אחראי לכל ענייניו הכלכליים של האדם עליו הוא ממונה. אחריות זו כוללת את ניהול חשבונות הבנק שלו, קרנות וחסכונות, ניהול עיזבון של אותו אדם, כספיו ונכסיו. בנוסף, מוטל עליו לדווח לאפוטרופוס הכללי על מנת להחזיק מנגנון בקרה ופיקוח על מעשיו. חובת פיקוח זו כוללת דיווח ראשוני תוך 30 יום מקבלת האחריות על כל הנכסים, דיווח שנתי על הפעולות שנעשו במהלך השנה, ובנוסף במקרים מסוימים בהם עושים פעולות משמעותיות יש לדווח אף על כך. הליך זה פעמים רבות מוגבל בזמן, ואף כשלא, ניתן לפנות בכל עת אל בית המשפט על מנת להפסיק את האפוטרופסות.