מי שלא מקפיד על היגיינת הפה ועל צחצוח נכון של השיניים, בהחלט מסתכן בהתפתחות של דלקות ואף מחלות חניכיים מתקדמות. בואו לקרוא על הקשר שבין צחצוח למחלת חניכיים, ועל השלכות המחלה על הבריאות הכללית.
את המידע שבכתבה מגיש ד”ר אריאל סביון, מייסד ומנהל קליניקה פרטית בראשון לציון, העוסק בטיפולי חניכיים בטכנולוגיית הלייזר בשילוב מיקרוסקופ טיפולי. לד”ר סביון תואר מאסטר במדעי הלייזר מאוניברסיטת ״אאוכן״ בגרמניה, והוא דוגל בגישת כירורגיה זעיר-פולשנית בשילוב מכשירי לייזר בעבודתו היומיומית.
שמירה על היגיינת הפה וצחצוח שיניים נכון תורמים להפחתת רמת החומציות בחלל הפה, ומכאן למניעה של דלקות ומחלות חניכיים. ואולם, לא כולם יודעים מה הפירוש צחצוח שיניים “נכון”, או מכירים את החשיבות של ביקורת סדירה אחת לשישה חודשים אצל השיננית. בתנאים אלו אנשים מתחילים לסבול מדלקות חניכיים ובמשך הזמן גם ממחלות חניכיים מתקדמות יותר. יש לזכור כי מחלת חניכיים מתקדמת עלולה להוביל לאובדן שיניים אפילו בשיניים שאינן עם עששת, וכמו כן היא קשורה לבעיות בריאות שמעבר לחלל פה.
איך נמנעים ממחלת חניכיים?
מניעה של מחלת חניכיים מורכבת מכמה פעולות חשובות שמצויות באחריותכם. ראשית, יש להקפיד על צחצוח שיניים פעמיים ביום ובעיקר לפני שהולכים לישון, כאשר אתם משתמשים במברשת חשמלית ובמברשת בעלת סיבים רבים. כמו כן, יש להגיע בכל 3 עד 6 חודשים לבדיקה תקופתית, לרבות ניקוי אבנית וניקוי שיניים וכיסים דלקתיים. בפגישה במרפאת השיניים יינתן לכם הסבר מפורט על אופן הצחצוח הנכון כולל השימוש במברשת החשמלית, ובכלל הסבר לגבי שמירה על היגיינת הפה.
מעבר לכך, במקרים של בעיות בחניכיים קיימות יש להשתמש במברשות אינטרדנטליות ולשמור על אמברזורות פתוחות בלי דחיסה של מזון. בנוסף, יש לעשות שימוש בסילונית ובעיקר אם אתם סובלים ממחלת חניכיים מתקדמת, וזאת בנוסף לשטיפות פה בלי אלכוהול מדי יום. מעבר לכך יש להשתמש בחומרים ייעודיים לחיטוי והקטנה של כיסי חניכיים.
לבסוף, ייתכן שיידרש גם ניתוח חניכיים תחת מיקרוסקופ דנטלי ובקונספט של כירורגיה זעיר- פולשנית, הכולל בין היתר שימוש בכלים כירורגיים ומחטים זעירים.
מתי דלקות חניכיים מחמירות?
יש מספר מצבים מיוחדים שבהם הדלקת מחמירה. כך לדוגמא, הדלקות נוטות להיות חמורות יותר אצל מעשנים, אצל מטופלים בעלי מערכת חיסון חלשה, וכן אצל בעלי גנטיקה פחות טובה של החניכיים. למי שיש מערכת חיסון חלשה מומלץ להגיע לניקוי בכל 3 חודשים על מנת לקבל טיפול מניעתי לחניכיים ולמנוע החמרה או סיבוכים של מחלות סיסטמיות. גם בזמן הריון עלולה להיות החמרה עקב הפרשת הורמונים שמרעים את מצב החניכיים, וחשוב לזכור שמחלת חניכיים חמורה עלולה להוות סיכון לעובר מכיוון שהחיידקים חודרים למחזור הדם.
מחלות סיסטמיות ומחלות חניכיים
יש לזכור כי הזנחה של היגיינת הפה איננה נגמרת בחלל הפה עצמו, וישנם מחקרים רבים המעידים על קשר למחלות סיסטמיות שונות. כאמור, בזמן הריון יכולה מחלת חניכיים חמורה לסכן ולגרום נזקים לעובר. כמו כן, יש קשר ישיר בין דלקת חניכיים חריפה למחלות לב עקב זיהום הנגרם מחיידקים שחודרים למחזור הדם. בנוסף, המחלה עלולה להוביל לאירוע מוחי, להפר את האיזון של סוכרתיים, ואפילו קשורה למחלת הסרטן. אז הקפידו על ההנחיות ועל היגיינת הפה, והגיעו לבדיקה תקופתית במרפאת השיניים.
ד”ר אריאל סביון הוא המייסד והבעלים של קליניקה פרטית בראשון לציון, העוסק בטיפולי חניכיים בטכנולוגיית הלייזר בשילוב מיקרוסקופ דנטלי. לד”ר סביון תואר מאסטר במדעי הלייזר מאוניברסיטה הגרמנית ״אאוכן״, והוא דוגל בגישת כירורגיה זעיר-פולשנית בשילוב מכשירי לייזר בעבודתו היומיומית.