נהגים רבים במדינת ישראל אשר ביצעו עבירות תנועה חמורות הכירו מקרוב את ההליך המנהלי המוכר והידוע בשמו, שימוע מנהלי בפני קצין משטרה. במסגרת שימוע מנהלי, רשאי קצין משטרה בדרגת מפקח ומעלה להורות על שלילת רישיון הנהיגה של הנהג לתקופות קצובות בחוק בין 30 ימים ועד ל-90 ימים. היה וזומנתם לשימוע מנהלי בפני קצין משטרה, מומלץ להתייצב להליך זה בליווי עורך דין תעבורה המכיר ובקיא בהליכים מסוג זה. באמצעות סיוע משפטי נכון, ניתן לשכנע את קצין המשטרה לא לפסול את רישיון הנהיגה ולאפשר לנהג להמשיך לנהוג.
מהו שימוע מנהלי של קצין משטרה
בהתאם לסעיף 47 לפקודת התעבורה, לקצין משטרה בדרגת מפקח ומעלה הסמכות להורות על שלילת רישיונו של נהג לתקופות קצובות כאשר עולה חשד לביצוע עבירת תנועה חמורה. מדובר למעשה בסנקציה מנהלית ולא שיפוטית אשר אין לה כל השלכה על התיק העיקרי עצמו. לעיתים, נהג יכול להיפסל על ידי קצין משטרה בהליך של שימוע מנהלי אך בסופו של יום ימצא זכאי על ידי בית המשפט. הרעיון העומד אחורי פסילה מנהלית הוא לצנן את המסוכנות המיידית הנובעת מהנהג עם ביצוע עבירת תנועה חמורה. לרוב, פסילה מנהלית של קצין משטרה תבוא בסופו של יום בחשבון לעניין העונש אך חשוב לזכור כי התביעה המשטרתית אינה חייבת לעשות כן ואין מדובר בדבר המובן מאליו.
באלו עבירות לקצין משטרה סמכות לשלול רישיון נהיגה
ישנן לא מעט עבירות תנועה המקימות לקצין משטרה סמכות להורות על שלילת רישיון נהיגה. בין העבירות הנפוצות והמוכרות לכולנו ניתן למצוא את העבירות הבאות:
- עבירת מהירות שעניינה הזמנה לדין – חריגה גבוהה מהמהירות המותרת לנסיעה תגרור הזמנה לדין בבית משפט לתעבורה וכן שימוע מנהלי בפני קצין משטרה. בגין עבירה זו, לקצין המשטרה ישנה סמכות לשלול את רישיון הנהיגה לתקופה של 30 ימים.
- עבירה של נהיגה בשכרות – כל עבירה של נהיגה בשכרות תגרור זימון לשימוע מנהלי ולקצין המשטרה תהיה סמכות גם במקרה זה לשלול את רישיון הנהיגה לתקופה של 30 ימים.
- מעורבות בתאונת דרכים – ככל וקיים חשד כי הנהג המעורב ביצע עבירות תנועה אשר גרמו לתאונת דרכים, לקצין המשטרה סמכות להורות על שלילת רישיונו לתקופה של 60 ימים.
- תאונת דרכים אשר גרמה לקיפוח חיי אדם – במקרה בו לא עלינו גרמה התאונה למוות, לקצין המשטרה אין שיקול דעת כלל בנוגע לשלילת רישיונו של הנהג ועליו לעשות כן לתקופה של 90 ימים.
השיקולים העומדים בפני קצין משטרה במסגרת שימוע מנהלי
במסגרת שימוע מנהלי בפני קצין משטרה, ישקול הקצין מספר גורמים שונים בבואו להחליט אם לשלול את רישיון הנהיגה של הנהג אם לאו. בין השיקולים המנחים את קצין המשטרה ניתן למצוא את הגורמים הבאים:
- עברו התעבורתי של הנהג. ככל ומדובר בנהג עם עבר מכביד ייטה הקצין לשלול את רישיונו.
- וותק הנהיגה של הנהג.
- חומרת נסיבות העבירה.
- הראיות הקיימות בתיק ועוצמתן.
- נסיבות אישיות של הנהג כגון הצורך בהחזקת רישיון הנהיגה לצורך פרנסה, מצב רפואי מורכב של הנהג או אחד מבני משפחתו.
ערעור על החלטת קצין המשטרה
ככל והחלטת הקצין אינה סבירה או אינה לרוחו של הנהג, עומדת לו הזכות לפנות לבית משפט לתעבורה ולערער על החלטת הקצין. בקשה זו נקראת בקשה לביטול פסילה מנהלית ולרוב תדון בתוך ימים בודדים ממועד הגשת הבקשה במזכירות בית המשפט.
במסגרת בקשה זו, ניתן לתקוף משפטית את החלטת הקצין ולהסביר לבית המשפט כי בהחלטתו, שגה הקצין עת פסל את הנהג לתקופה המקסימלית הקבועה בחוק. על החלטת בית משפט לתעבורה ניתן להגיש ערר לבית משפט המחוזי. היות ומדובר בהליכים משפטיים לכל דבר ועניין, מומלץ לעשות זאת באמצעות עורך דין תעבורה ובכך להגדיל את סיכויי הצלחת הבקשה.