לראשונה נערך בישראל פרויקט משותף בין מדינות מהאיחוד האירופי למדינת ישראל, המחבר בין בני נוער, כאשר את ישראל מייצגים תלמידי תיכון עירוני ב’ ממודיעין מכבים רעות.
הפרויקט ששמו OPEN SCIENSE SCHOOL החל בשנה שעברה במודיעין מכבים רעות, העיר הלומדת הראשונה בארץ אשר מובילה ומשמשת מודל לערים אחרות, בנושא זה. שש מדינות משתתפות בתכנית – פולין, פורטוגל, רומניה, ספרד, יוון ופינלנד. כאשר ישראל שאינה חברה באיחוד האירופי, משתתפת בתור מודל השראה וחשיבה של עיר לומדת, לפיתוח פרויקטים באירופה. בית הספר עירוני ב ע”ש יצחק רבין נבחר לייצג את מודיעין מכבים רעות ואת ישראל בפרויקט לאור ההישגים בתחום המדעים וקידום תחום זה בבית הספר. אורנה מגר מנהלת המרכז הרב תחומי וריקי נגרי מנהלת בית הספר עירוני ב’ מובילות את הפרויקט מול הקהילה של האיחוד האירופאי והיו שותפות למספר סמינרים עם המדינות השותפות.
בתכנית הייחודית משתתפים שבעה בני נוער מתיכון עירוני ב’, בכיתות י’ וכיתות י”א, חמישה מהם מתחומי המדעים ושניים ממגמת תקשורת. התלמידים נבחרו בהמלצות הצוות החינוכי בבית הספר והוכיחו כישורי למידה גבוהים לצד מעורבות חברתית ענפה בבית הספר. על פי התכנית, נדרשו התלמידים, שעובדים בליווי של רכזת התכנית, עדי קרן ומנהלת הפרויקטים האירופאיים במרכז הרב תחומי, ריקי אשכנזי, לברר כיצד ניתן להנגיש את תחום המדעים לקהילה. לאחר סיעורי מוחות ודיונים רבים, הגיעו התלמידים למסקנה כי הנגשת התחום צריכה להתחיל מגיל צעיר ובחרו בשל כך, בגינה הציבורית תחת הסלוגן: “מדעים זה משחק ילדים”. על פי התכנית שיצרו, ישמש המרחב הציבורי של גינת המשחקים כמרחב חינוכי-לימודי יומיומי, שבו באמצעות משחק וחוויה ניתן להבין ולהטמיע יסודות מתחומי הפיסיקה, הכימיה, הביולוגיה ועוד. בשבוע שעבר, הציגו התלמידים בפני ראש העיר חיים ביבס, סגנו ומחזיק תיק החינוך מויש לוי וראש מינהל חינוך, בתיה שוכן-אורבוך, את הרעיון היצירתי והמחישו אותו על ידי שלט שעיצבו ובו משמשת מגלשת המשחקים ללימוד עקרונות פיסיקליים של מוליכות, כוח החיכוך והמרות אנרגיה. כל זאת, בשלט מסביר פנים ופשוט להבנה ובו גם הצעות חווייתיות לניסויים פשוטים שהילדים יכולים לעשות במגלשה, על מנת להבין את העקרונות. כמו כן, חשבו התלמידים בפרויקט ליצור ברקודים אותם ניתן יהיה לסרוק על מנת לקבל ידע מורחב וסרטונים שונים בתחומי המדעים. כעת, יגבשו התלמידים יחד עם הצוות החינוכי נייר המלצות ומדיניות למשרדי הממשלה והרשויות המקומיות במדינות השותפות לפרויקט.
מנהלת המרכז הרב תחומי האחראית גם על הובלת נושא עיר לומדת, אורנה מגר: “הפרויקט מאפשר לנו לפתח מודל עירוני מעניין ויצירתי עבור מדינות אירופה וזוהי גאווה רבה להוות השראה בתחום המדעים. אין לי ספק, שהפתרונות היפים שהוצעו על ידי תלמידי עירוני ב’ יהפכו את נושא המדעים לידידותי, מושך ואטרקטיבי יותר גם בעיר, בישראל ובאירופה”.
בשנה הבאה צפויים התלמידים לנסוע לסמינר בן חמישה ימים ברומניה, שם יפגשו את תלמידי המדינות השותפות ויעבדו יחד על המודל שפותח.