קורס גישור מיועד לבעלי השכלה משפטית, לסטודנטים לקראת סיום תואר ראשון במשפטים, לבעלי תואר אקדמי רלוונטי ולכל אדם בעל 12 שנות לימוד ומעלה המעוניין להשכין שלום בין אנשים וליישב סכסוכים בתחומי החיים השונים.
בשנים האחרונות תחום הגישור הפך לפופולרי בישראל, וארגונים, בתי עסק ואנשים פרטיים נוטים לפנות כיום להליכי הגישור כדי לפתור סכסוכים בהסכמה, בכל תחומי החיים, החל מסכסוכים עסקיים ועד סכסוכים משפחתיים. עורכי דין רבים לומדים גישור כדי להעשיר את ארגז הכלים שלהם ולהציע ללקוחות כלי פרקטי ליישוב סכסוכים ומחלוקות, בלי להגיע לבתי המשפט ולעבור הליך משפטי יקר, מורכב, ארוך ומתיש.
גישור ביהדות
כדאי לדעת כי המגשר הראשון והידוע ביותר במסורת היהודית, הוא אהרון, אחיו של משה. אהרון פעל רבות כמגשר לטובת העם והוא יישב סכסוכים שונים במטרה לשמור על יחסים תקינים בין משפחות ויחידים בעם. למעשה, גישור בעידן המודרני מזכיר את פעולות הגישור של אהרון, גם היום זהו תהליך המתקיים בין שני צדדים ניצים במטרה להסדיר את המחלוקת והסכסוך ביניהם בהידברות וללא מאבקים משפטיים ממושכים.
בתי המשפט בישראל שולחים לא פעם את הניצים לנסות ליישב את המחלוקות ביניהם בתהליך גישור מחוץ לכותלי בית המשפט, לכן אין זה פלא כי עורכי דין רבים מעוניינים ללמוד גישור, כך הם יכולים לייצר לעצמם הכנסה נוספת.
נושאי הלימוד בקורס גישור
נושאי הלימוד בקורס גישור מגוונים וכוללים תכנים כגון:
- ניהול משא ומתן
- תכונות ותפקידי המגשר
- עקרונות הגישור
- מודל הגישור ושלביו העיקריים
- היבטים משפטיים בתהליך הגישור
- סוגיות אתיות בתהליכי הגישור
- עריכת הסכמים
- קשת ADR ואלטרנטיבות ליישוב סכסוכים
- מודל התקשורת וההקשבה בגישור
חשוב לציין כי במהלך לימודי גישור הסטודנטים רוכשים ידע תיאורטי רחב, מקיף ומגוון, הם גם משתתפים בסימולציות ובתרגולים מעשיים כדי ליישם את החומר הנלמד ולהבין אותו טוב יותר, ובמטרה לצבור ניסיון מעשי ביישוב סכסוכים ומחלוקות בתחומים שונים.
תנאי קבלה ומשך הקורס
קורס גישור אורך כ-60 שעות לימוד אקדמיות, ב-10 מפגשים המתקיימים פעם בשבוע. את הקורס אפשר ללמוד בשעות הערב לאחר העבודה או הלימודים. תנאי הקבלה לקורס גישור משתנים בתאם למוסד הלימודים, ובדרך כלל התנאי המרכזי הוא לפחות 12 שנות לימוד או תואר אקדמי, יש חובת השתתפות בלפחות 85% מהמפגשים. כדאי לדעת כי רוב מוסדות הלימוד מזמנים את המועמדים לקורס לראיון אישי, ורק לאחר מכן מוסד בלימודים יחליט האם לקבל את הסטודנט לקורס.
בסיום הקורס מקבלים תעודה גמר ממוסד הלימודים, חשוב לוודא כי מקבלים תעודה מוכרת העומדת בדרישות הוועדה לענייני גישור של הנהלת בתי המשפט.
אפשרויות תעסוקה
בוגרי קורס גישור יכולים להמשיך לשנת התמחות כמגשרים, ולאחר מכן באפשרותם להגיש בקשה למשרד המשפטים כדי לקבל רישיון לעבודה. ניתן לעסוק בגישור מטעם משרד המשפטים כשכירים או כעצמאים, אך אפשר לעסוק בגישור לא פורמלי גם אם לא ממשיכים לשנת התמחות.