למרות החוויה הסובייקטיבית הקשה, חרדה היא רגש אנושי, לגיטימי ונורמלי בניגוד למה שנהוג לחשוב ולהרגיש. עם זאת, כאשר אדם חווה חרדה ברמות לא מידתיות, הדבר עלול להפוך לבעיה פסיכולוגית, מנטלית ואף פיזית. הפרעות חרדה מהוות קבוצה נרחבת באבחנות בריאות הנפש, ולמעשה היא ההפרעה הנפשית הנפוצה בעולם, עם לא פחות מ- 290 מיליון מתמודדים בכל העולם (נכון לשנת 2018). ניתן רק לדמיין כמה המספר הזה עלה אלפי מונים מאז הגעת מגפת הקורונה אל חיי כולנו.
מהי חרדה?
ניתן להגיד בביטחון שאין אדם שלא חווה מידה זו או אחרת של חרדה גופנית. זו יכולה להיות תחושת הפחד כשאתה שולח למישהי שאתה יוצא איתה הודעה ואז זורק את הפלאפון לאיזו פינה, הבוסט של אדרנלין כשמישהו חותך אותנו בזמן נהיגה, הרגע בו עמדת לשאת את דרשת בר המצווה והשפתיים רעדו. תחושות פיזיות כמו סחרחורת קיצונית, טשטוש בעיניים, שלשול, שיתוק בשרירים, פריחות בעור או תחושות של מחנק וחוסר נשימה יכולות להוות תסמינים של חרדה בזמן אמת. כשהתחושות האלו מתרחשות והסובל מהם לא מבין למה או מה קורה לו למען השם, החרדה עלולה להתגבר לרמה של פאניקה, משום שבהיעדר הסבר הגיוני המוח משדר לנו תחושה מצמיתה שמשהו רע קורה. תחושת חוסר אונים קשה ומאיימת. סוף העולם קורה מחוץ לחלון ואנחנו מנסים להסתכל מהחלון ולראות את האור בקצה המנהרה.
אנשים עם חרדה חברתית, למשל, חווים תוהו ובוהו גופני בזמן שהם נמצאים במרכז תשומת הלב: הם נוטים להסמיק, להזיע, לרעוד, להרגיש קצב לב מואץ, שהראש שלהם “מתרוקן” (בלקאאוט), בחילה או תחושה רעה בבטן, נוטים להיות בתנוחת גוף נוקשה, ליצור מעט קשר עין עם הסובבים או לדבר בקול חלש מדי.
מהם התסמינים הגופניים במצבי חרדה?
יש לא מעט תסמיני חרדה והתסמינים משתנים בהתאם לסוג ולדרגת הפרעות החרדה. התסמינים יכולים להיות פיזיולוגיים ו/או רגשיים. הסימפטומים הפיזיולוגיים הנפוצים הם דופק מוגבר, נשימת יתר (היפרוונטילציה) או קוצר נשימה, כאבי בטן, בחילות או בעיות עיכול כמו עצירות, שלשולים, ריפלוקס ועוד, נדודי שינה, חולשה או עייפות, כאבים בחזה, מתח וכאבים בשרירים, הזעת יתר, התעלפות, פריחה, עקצוצים וגירודים בגוף, סחרחורת\ורטיגו, גלי חום או צמרמורת, יובש בפה ורעד.
הסימפטומים הרגשיים הנפוצים הם פחד, אי נוחות, חוסר אונים, דאגת יתר, רצון לברוח מהמקום, חשש מאובדן שליטה ועוד.
מהן השיטות המומלצות לטיפול בחרדה?
השיטות המומלצות לטיפול בתסמיני חרדה רבות ומגוונות ושיטות שיעשו את העבודה בשביל אדם אחד לא בהכרח יעשו את אותו הדבר בשביל אדם אחר. שיטות הטיפול מותאמות לסוג החרדה, לסימפטומים ולרמת הפגיעה בתפקוד היומי של המטופל. השיטות המומלצות והנפוצות ביותר:
- פסיכותרפיה – טיפול נפשי באמצעות קשב, דיבור ופרשנות, מטרת הטיפול היא שיפור המצב הרגשי, הנפשי, ההתנהגותי והחברתי של המטופל.
- טיפול התנהגותי קוגניטיבי – טיפול CBT הוכח כיעיל במגוון רחב של בעיות נפשיות, כולל הפרעות חרדה. זהו טיפול פסיכותרפי ממוקד ומוגבל בזמן, ובמסגרת הטיפול מתמקדים בקוגניציה ובהתנהגות המטופל.
- תרפיה באומנות – טיפול בחרדה באמצעות תרפיה באומנות מסייעת למטופל להציף ולהעלות רגשות, תחושות וזיכרונות, גם מהתת מודע, ובהדרגה מגלים את התהליכים והגורמים הנפשיים שמביאים לחרדה. ניתן לשלב טיפול בחרדה בתנועה, בציור, בפיסול, בקריאה, במוזיקה ועוד.
- שינוי אורח החיים – מעבר לשיטות הטיפול היעילות בהפרעת חרדה מומלץ לשנות הרגלים ודפוסים באורח החיים, לשפר את התזונה, לעסוק בפעילות ספורטיבית בצורה מסודרת, לטייל בטבע, לתרגל יוגה ומדיטציה וכו’. פעילות גופנית משחררת אנדרופינים וסרוטונין שהם כימיקלים שיוצרים “היי” טבעי של הגוף ומשכיחים כל מכאוב, דחי או עצב.