החלפת מפרק ירך הינה פרוצדורה כירורגית, שיכולה לסייע במניעת והקלה על כאבי מפרק ירך או על מגבלות תנועה שנגרמות כתוצאה משחיקת סחוס או דלקת במפרק.
לרוב מדובר בבעיה ששכיחה יותר בגיל מתקדם אך עשויה להתעורר גם בגיל צעיר בעקבות פציעת ספורט או תאונה.
הסיבה שיש צורך בהחלפת מפרק ירך היא בשל נזק או בעיה בסחוס ואם הסחוס נשחק העצמות מחוספסות ובעקבות כך נצר כאב או קושי תנועתי.
התסמינים של בעיות במפרק ירך משתנים מדם לאדם כשלרוב מלבד כאב בעת תנועה ואפילו בעת ישיבה ושכיבה, ניתן להבחין בעיוות באזור, נפיחות במקום, הופעתה של אדמומיות, נוקשות חריגה.
איך מתמודדים עם כאבים במפרק ירך?
קיימות דרכים שונות להתמודדות עם בעיות וכאבי מפרקים כמו זריקות סטרואידים, שימוש במשככי כאבים, תרגילי פיזיותרפיה, שימוש בגרביים מיוחדות ונעליים אורטופדיות.
עם זאת, לרוב הכאב מחריף עם הזמן והמגבלה התנועתית מקשה מאוד על הפעילות היומיומית ולכן, עולה צורך לבצע התערבות כירורגית באמצעות משתל מלאכותי שמדמה תנועה טבעית ויוכל להחזיק למשך שנים ארוכות ולשפר את התפקוד וכך גם את איכות החיים.
לרוב המועמדים לניתוח הם אלה שסובלים מדלקת מפרקים ניוונית, דלקת מפרקים שגרונית, פציעה בעקבות שבר או גידול במפרק הירך שיצר בעיה. ברגע שהכאבים חמורים, קשה לישון בלילה או לבצע משימות ופעילויות פשוטות.
חשוב לגשת לאבחון אצל אורתופד מומחה ולבחון מה ניתן לעשות והאם פרוצדורה כירורגית היא אכן האלטרנטיבה המתאימה ביותר עבורכם.
מה כולל ניתוח החלפת מפרק ירך?
בניתוח זה למעשה מחליפים את החלקים הפגומים של הירך בשתלים מלאכותיים. קיימות שתי שיטות ניתוחיות עיקריות לניתוח – האחת היא גישה האחורית והשנייה היא הגישה הקדמית. בשנים האחרונות ישנה העדפה לטובת הגישה הקדמית דרכה ניתן להגיע למפרק בין השרירים ללא ביצוע חתך גדול וכך אפשר לשמר את מעטפת השרירים.
שיטה זו נחשבת ליעילה במיוחד ויכולה גם להפחית את גודל הצלקת וגן לשפר את היציבות ולמנוע מצב של צליעה היות והמנתח שולט באורך הרגליים.
ההתאוששות משיטה זו נחשבת אף היא מהירה יחסית ללא מגבלות כמו ישיבה על כיסא נמוך או הצורך בהנחת כרית בין הרגליים. היום ישנם גם מנתחים המשתמשים בטכנולוגיות רובוטיות במהלך הניתוח. המטרה היא לבצע את החלפת מפרק הירך בפולשניות מינימלית ומזערית ככל שניתן וכך לקצר את האשפוז ולאפשר החלמה מהירה וקלה יותר. התוצאות מניתוח בשיטה זו מרשימות במיוחד ויכולות להימשך גם 15-20 שנים.
לניתוח החלפת מפרק ירק יכולים להיות סיבוכים שיש להכיר כמו היווצרות קרישי דם, הידבקות בזיהומים, שברים או נקע, שינוי באורך הרגליים או נזק עצבי שנדיר מאוד.
יש להתייעץ עם המנתח ולפנות מלכתחילה למנתח מומחה בתחום כדי לדעת שאתם בידיים הטובות ביותר.
למה לצפות אחרי הניתוח?
אחרי החלפת מפרק הירך תידרש התאוששות מהניתוח שלרוב תכלול טיפולי ותרגילי פיזיותרפיה על מנת לאפשר איזון, יציבות וחוזק וטווח תנועה רחב ולעיתים גם יוצע תפריט אנטי דלקתי גם לשמירה על המשקל והפחתת עומס מהמפרק.
במידה וישנם כאבים, יינתנו משככי כאבים שונים ובמקרים מסוימים גם יוצעו מכשירי עזק כמו הליכון או מקל. כדאי גם להכין את הבית לקראת תהליך ההחלמה ולפנות אץ המרחב מחסמים ולהנגיש אותו ככל שניתן ולקבל תמיכה מקרובים.
עד חזרה לשגרה, ההנחיות לרוב כוללות מאמץ מינימלי, ישיבה בכיסא יציב וישר ועם הזמן גם חזרה הדרגתית לפעילות כמו רכיבה על אופניים או שחייה. יש להגיע לביקורת על מנת לבחון את תוצאות הניתוח תחת עין מקצועית.