מקובל לחשוב שצריך לעשות הסכם ממון בין בני זוג רק כאשר יש לכם רכוש, או שלאחד מכם יש רכוש.
ואז, בדרך כלל מי שהוא בעל הרכוש, מעוניין לקבוע בהסכם הממון, שהרכוש שלו, יישאר שלו גם במהלך קיום הקשר הזוגי ובסיומו. וזה לגמרי נכון.
אבל כשבאים להסדיר את ענייני הממון, הרכוש, חייבים לתת את הדעת לנקודה שהיא אולי יותר חשובה מהסדרת הרכוש. המדובר בחובות. להסדיר בהסכם, מה קורה, כאשר לאחד מכם יש או יהיו חובות, במהלך הקשר הזוגי.
ואל תחשבו שאם אתם אנשים “סולידיים”, שניכם שכירים, לא הרפתקנים וכו’, אין אפשרות שאחד מכם יסתבך בחובות. היום אתם “סולידיים” מחר לא. החיים דינמיים ומזמנים לכולנו הפתעות וסיבוכים ( לא תמיד באשמתנו ). הכל יכול לקרות, כולל מחלה חס וחלילה, שבעבור הטיפול בה, שאיננו מכוסה בפוליסות בריאות למיניהן, יש צורך בהוצאת סכומים אדירים, שמובילים לחובות.
למה זה חשוב?
הסיבה היא שנושים, נוהגים להטריד ולתבוע גם את בן הזוג. נושים רואים בבן הזוג של מי שחייב להם, שותף. אתם מוזמנים לעיין ב פקודת השותפויות [נוסח חדש], תשל”ה-1975, ולהבין שבני זוג הם סוג של שותפים, ולכן, ניתן על פי החוק, לתבוע כל שותף על מלוא החוב.
דוגמא
אתם זוג נשוי, או אמורים להינשא. אחד מכם מנהל עסק של מכולת. כעבור מספר שנים, העסק לא עולה יפה, ובעל/בעלת העסק מבניכם מסתבכים בחובות לספקים ולבעל הבניין שבו שכרתם את החנות.
הנושים מגישים תביעה נגד מי מבניכם שניהל את המכולת ושחתם על ההתחייבויות נשוא החובות. אבל את התביעה הזו, הם מגישים גם כנגד בן/בת הזוג, שמעולם לא עבדו במכולת הזו, לא ניהלו אותה, ולא היו מעורבים בפעילות שלה בשום צורה.
הנושים יטענו, בין השאר, שמאחר וההכנסות מהמכולת היו משותפות לשני בני הזוג, שניהם נהנו ממנה, יש לראות בהם שותפים, וככאלה- שניהם, ביחד ולחוד, אחראים למלוא החוב.
גם אם תקימו חברה בע”מ, והמכולת שלנו התנהלה תחת המסגרת של חברה בע”מ, לא בהכרח תעניק המסגרת הזו הגנה לבן הזוג.
תוצאה
התוצאה היא, שבן/בת הזוג שלכם סיבכו אתכם, “על לא עוול בכפכם”. פתאום, ללא הכנה מוקדמת, עיקלו את המשכורת שלכם, את חשבון הבנק של כל אחד מכם, וודאי את חשבון הבנק המשותף, אבל הגרוע מכל- עיקלו גם רכוש אישי, שהיה של בן הזוג ( זה שלא היה לו קשר למכולת ), רכוש שהביא אתו ושהיה שלו עוד מלפני הקשר עם בן זוגו.
מסקנה
המצבים שתוארו בכתבה הם כמובן חלקיים, אבל מתארים תמונת מצב רחבה ורווחת. כל אחד מכם מכיר מישהו שחייב הרבה כסף לגופים ואנשים שונים. תחשבו על בן/בת הזוג שלו. גם היא/הוא מסתבך בעניין בגלל בן/בת זוגו. הפתרון האולטימטיבי הוא עריכת הסכם ממון מסודר, היוצר חייץ, נתק, הפרדה, בין הפעילות הנפרדת של כל אחד מכם, לבין בן זוגו. זה לא פשוט, אבל אפשרי.