בין סגנונות האדריכלות ניתן להבחין בלא מעט אופנים, כולל ייחוס סגנון מסוים למקום ספציפי בתקופה מוגדרת. במאמר הנוכחי נציג לכם את מה שחשוב לדעת על אדריכלות ישראלית, ובעיקר על השילוב המאד נפוץ בה של אלמנטים יהודיים.
קווים לדמותה של האדריכלות בישראל
אדריכלות ישראלית החלה להתפתח עוד במחצית במאה ה-19, ועברה מטבע הדברים תמורות רבות במהלך השנים. קצרה היריעה מלפרט כאן על הסגנונות השונים של אדריכלות ישראלית, חלקם חלפו מן העולם אך חלקם רלוונטיים גם היום, או על ההשפעות של האדריכלות מתרבויות אחרות. ברמה הכללית, מאפיין עיקרי של האדריכלות המקומית הוא השילוב של סגנונות מסוימים, למשל השפעות ערביות לצד אירופאיות.
אם תשאלו אנשים מן היישוב, וגם לא מעט אנשי מקצוע, סביר להניח שחלקם יזהו את האלמנטים היהודיים או התורניים כאלמנט מרכזי באדריכלות שהתפתחה במדינה במהלך השנים. זה מתחיל עם תכנון החללים השונים כך שייצרו הפרדה בין גברים לנשים, מאפיין שעדיין מקפידים עליו באזורים רבים בישראל. דגש אחר באדריכלות היהודית הוא תכנון המבנים כך שיאפשרו לאלה המתגוררים בהם לשמור על צניעות. כתוצאה מכך, שכונות רבות שנבנו על פי עקרונות אלה אופיינו במהלך השנים בצורת ח’, שמעניקה פרטיות מקסימלית לפרט. מטעמי צניעות הייתה ועדיין קיימת לעיתים הפרדה בין האזורים המשותפים של הבית (חדר אמבטיה בעיקר) לבין חדרי השינה, או תכנון חדרי השינה כך שיהיה ביניהם מרחק מספק.
במבנים בהם חשובה שמירה על הכשרות והפרדה בין בשר וחלב, התכנון עשוי להציע תשתיות שונות שיאפשרו את זה: כיורים נפרדים, מוצרים ממתכת שיהיה ניתן להכשיר לפסח וכן הלאה.
ומה לגבי עיצוב המבנה?
את השמירה על ה”מסורת” היהודית ניתן לראות בלא מעט צורות בעיצוב שנבחר עבורו. פעמים רבות נעשה שימוש באלמנטים צורניים המזוהים עם היהדות ועם ההיסטוריה שלה: מגני דוד, אריחים מאבן עתיקה, מיקום תשמישי קדושה במקומות שונים בבית וכן הלאה.
בכל מקרה, על מנת ליצור בית המעוצב על פי עקרונות היהדות מומלץ להיעזר בכמה שיותר אנשי מקצוע – בין אם אדריכלים, מעצבי פנים וכן הלאה. הם יוכלו “לתרגם” עבורכם את המפרט הטכני של הבית לכדי אלמנטים שעולים בקנה אחד עם הרצון שלכם לאדריכלות ישראלית בעלת אלמנטים יהודיים.