אזרחים ישראלים עשויים להיות בעלי יותר מאזרחות אחת ולהחזיק בנוסף גם אזרחות אמריקאית, למשל. הם יכולים להיות אזרחים גם של מדינה זו וגם של זו ולכן חשוב מאד שהמעמד שלהם יהיה מוגדר באופן חוקי. כאשר אזרחי ישראל מבצעים בדיקות או בירורים בנוגע לנושא של הנפקת דרכון אמריקאי, למשל, הם עושים זאת כישראלים אך כנראה שמסיבות כאלה ואחרות ישנה סבירות שהם אכן זכאים לדרכון או אזרחות אמריקאית מקבילה לזו הישראלית. דרך הקונסוליה האמריקאית בתל אביב או ירושלים ניתן לקבל מידע רב בנושא זה וחשוב להבין ולהפנים את דרך ההתנהלות המקובלת.
איך הכי נכון לברר ולבדוק את הזכאות?
לגופי הממשל האמריקאים יש תקנות ונהלים ברורים הקשורים בקבלת מסמכים רשמיים של המדינה. חוקים ונהלים אלה מפורסמים בציבור על מנת שכל אחד יוכל לבחון את מצבו ולהחליט האם הוא עומד בהם והאם יש לו זכאות לאזרחות אמריקאית. במידה שכן – עליו למלא טפסים הקשורים לנושא זה, לצרף מסמכים נלווים הדרושים ולהגיש את הבקשה על פי תהליך מוגדר של משרדי הקונסוליה כאן בישראל. חשוב מאד לפעול בדיוק על פי ההוראות, שכן אחרת תידחה הבקשה על הסף וכלל לא תידון. במקרים מסוימים מעבר לזמן שיבוזבז – ייענש מגיש הבקשה בפרק זמן שבו לא יוכל לחזור ולהגיש אותה שוב.
התנהלות נכונה מול הגופים הרשמיים
גם עבור פעולה שנחשבת לפשוטה יחסית, כמו חידוש דרכון אמריקאי צריך לדעת בדיוק איך עושים את זה, האם יש ימים או שעות המיועדים אך ורק לשם כך ומה סדר הפעולות שצריך לנקוט. מי שכבר יש בידיו דרכון אמריקאי, נחשב בעצם לאזרח של ארצות הברית ולכן אופן ההתייחסות אליו צד הקונסוליה יהיה שונה בהשוואה לאדם שמעולם לא הוציא דרכון אמריקאי קודם. יחד עם זאת חשוב לדעת שמוסדות אלה הם נציגויות של ארצות הברית ולכן חשוב לדעת כיצד להתנהל מולם בצורה ראויה על מנת לשמור על יחסים טובים ולא לגרום למשבר אמון בין אזרחי המדינה לנציגות הממשל בישראל.
במידה שלא בטוחים בתנאי הזכאות או שמעוניינים לברר אותם לעומק, ניתן וכדאי לפנות אל חברות מקצועיות המסייעות בתחומים אלה ויכולות ללוות את המתעניינים בשלבים השונים של תהליך הבקשה. בנוסף, במידה שהיו שינויים בשנים האחרונות או בחודשים האחרונים בנוגע לתנאי הזכאות או לאפשרויות המימוש – אנשי המקצוע המלווים יידעו לתת את התשובות ולהנחות את מגישי הבקשות להגיש את הטפסים הנכונים על פי השינויים שחלו וכך הם לא יבזבזו זמן יקר בהגשת בקשה שנידונה בראש להידחות. חשוב מאד להתאזר באורך רוח וסבלנות, שכן תהליכים רבים אורכים לא מעט זמן (אפילו מספר חודשים) ולמרות שזה קשה ומורט עצבים – אין ברירה אלא להמתין עד לתשובה.