כמו שאר חודשי השנה העברית גם חודש טבת מביא עמו ייחודיות הבאה לידי ביטוי בסיפורים והמועדים המייחדים אותו. הנה מספר דברים שלא ידעתם לגבי חודש טבת.
מה מחכה לילדיכם בחודש טבת בבית אבי חי בירושלים?
בחודש טבת הקרוב תוכלו ליהנות יחד עם ילדיכם מאטרקציות לילדים בירושלים בבית אבי חי, אחת מהאטרקציות היא ההצגה “מרק מפתחות”. (הצגה שהיא חלק מסדרת ההצגות לילדים של בית אבי חי–”אגדות הלבנה”)– סדרת אגדות המייחדת לכל חודש עברי בשנה הצגה משלה.
עבור חודש טבת יוכלו הילדים להיחשף, כאמור, להצגה “מרק מפתחות” אודות הדמויות סה והר (ביחד סהר). שני פועלי חלל האחראיים על תליית הירח בשמיים. הפעם ישתפו סה והר את הילדים בסיפורה של נוודית רעבה המגיעה לעיירה בה אף איש אינו פותח את דלתו עבורה. בתושייה מדהימה של הנוודית היא מצליחה להשיג לעצמה ארוחה מופלאה הכוללת מרק מפתחות כשבין היתר היא אף זוכה בחבר חדש.
מה עוד כדאי לדעת ולהכיר בנוגע לחודש טבת?
ייחודו של חודש טבת מתבטא במספר דרכים:
- פירושו של השם טבת הוא “משהו ששוקעים בו”. סמל לכך שמדובר בחודש חורפי ובו ממטרי גשמים ועמם הבוץ העמוק.
- ראש חודש טבת נמשך לעיתים אף יומיים. מדובר ב”חודש חסר” שבו כ-29 ימים. ראש החודש חל בתקופת חג החנוכה.
- המזל האסטרולוגי של חודש טבת הוא מזל גדי.
- חודש טבת מוזכר במקרא פעם אחת בלבד במגילת אסתר בפסוק “ותלקח אסתר אל המלך אחשורוש אל בית מלכותו בחודש העשירי הוא חודש טבת בשנת שבע למלכותו”.
- במדרש מוסבר כי מקור המילה טבת הוא מלשון המילה “טובה” וזאת כי בחודש זה נעשתה טובה לישראל בכך שהדסה, שהיא אסתר, נלקחה אל המלך אחשורוש, כשממפגש זה צמחה טובה לעם ישראל בכך שהביא לביטול גזרת המן.
- ישנם שני משוררים מוכרים אשר נולדו בחודש טבת. הראשון הוא חיים נחמן ביאליק שנולד בי’ בטבת תרל”ג (11.11.1873) אשר נחשב למשורר הלאומי וגדול המשוררים העבריים בעת החדשה. משורר נוסף שנולד בחודש טבת הוא אברהם יאיר שטרן אשר נולד בי”ח בטבת תרס”ח (23.12.1907). בנוסף להיותו משורר היה שטרן מהפכן יהודי אשר ייסד את מחתרת הלח”י והנהיגה כשנתיים.
- בחודש טבת מציינים שלוש תעניות:
בשמיני לטבת מציינים תענית למול כך שהתורה תורגמה ליוונית וזאת בשל גזרת תלמי מלך יוון. החלטה שהיוותה יום קשה לישראל וביום בו גם נבנה העגל.
בתשיעי לטבת מציינים תענית למול מותם של עזרא הסופר ונחמיה בן חכליה שהיו אחראים על העלאת ישראל מבבל ודאגו לצורכי העם. בלכתם חשכו עיני ישראל. תענית עשרה בטבת הינו יום בו נקבעה תענית צום לזכר היום בו נבוכדנצר מלך בבל צר על העיר ירושלים עד שזו הובקעה שלוש שנים אחרי.