דום נשימה בשינה, באנגלית Sleep Apnea, היא בעיה רפואית ידועה ושכיחה, כ-5% מהאוכלוסייה לוקים בתסמונת המתאפיינת בהפסקות שינה מרובות וחוזרות במהלך השינה. תסמונת דום נשימה בשינה פוגעת באופן משמעותי באיכות החיים של המטופל, היא גם מהווה גורם סיכון למחלות קשות ומסוכנות כמו יתר לחץ דם ושבץ מוחי, ומעבר לכך היא גורמת למעורבות גדולה בתאונות דרכים ובתאונות עבודה.
מהי תסמונת דום נשימה בשינה?
דום נשימה בשינה היא הפרעת שינה קשה העלולה לסכן חיים ולגרום להתפתחות מחלות קשות. כ-5% מהאוכלוסייה מאובחנים בתסמונת דום נשימה בשינה, יש כמה סוגים של התסמונת, והבעיה שכיחה יותר אצל גברים לעומת נשים. התסמונת עשויה להופיע בכל גיל, בעיקר אצל אנשים הסובלים מעודף משקל, אך בדרך כלל סובלים ממנה בגיל העמידה.
יש שלושה סוגים עיקריים של תסמונת דום נשימה בשינה:
- דום נשימה חסימתי בשינה (OSA) – התסמונת הנפוצה ביותר, הבעיה נגרמת בגלל רפיון וצניחה של שרירי הגרון, דבר הגורם לחסימה של נתיבי האוויר ולפגיעה באיכות השינה עם יקיצות מרובות.
- דום נשימה מרכזי בשינה (CSA) – התסמונת שכיחה בעיקר אצל מטופלים הסובלים מכשל לבבי, מבעיות נוירולוגיות שונות וחולים הנוטלים אופייטים במינון גבוה. הבעיה נגרמת כאשר המוח לא שולח אותות תקינים להפעלת השרירים האחראים על הנשימה.
- דום נשימה משולב בשינה – התסמונת המשולבת נגרמת אצל מטופלים הסובלים מדום נשימה חסימתי בשינה יחד עם דום נשימה מרכזי בשינה. כדאי לדעת כי התסמונת המשולבת נפוצה בעיקר אצל מטופלים המשתמשים במכשיר סיפאפ.
מהם התסמינים של תסמונת דום נשימה בשינה?
התסמינים העיקריים של תסמונת דום נשימה בשינה הם:
- נחירות קולניות ורועשות המפריעות לבן או בת הזוג ולשאר המשפחה.
- יקיצות מרובות במהלך השינה בלילה.
- מקטעים של חוסר נשימה במהלך השינה בלילה.
- עייפות ותשישות מוגברת בשעות היום.
- עצבנות יתר עקב פגיעה משמעותית באיכות השינה.
- יקיצה בבוקר עם תחושה של יובש בפה ובגרון.
- כאבי ראש בשעות הבוקר.
- קשיי ריכוז וחשיבה במהלך היום.
חשוב לציין כי בעת אבחון תסמונת דום נשימה בשינה הרופא המומחה בדרך כלל יזמן לפגישה הראשונה גם את בן או בת הזוג של המטופל, מאחר ובני הזוג מודעים לתסמינים השונים טוב יותר מהחולה עצמו.
מהן השיטות המומלצות לטיפול בתסמונת דום נשימה בשינה?
לאחר סדרת בדיקות ואבחון מקצועי במעבדת שינה, הרופא המומחה ימליץ על טיפול בדום נשימה בשינה, יש כמה שיטות ייעודיות לטיפול בבעיה. השיטות הנפוצות והמומלצות ביותר לטיפול בתסמונת דום נשימה בשינה הן:
- שינוי תזונתי וירידה במשקל – אם המטופל סובל מעודף משקל הרופא ימליץ לו לעבור שינוי תזונתי ולהפחית ממשקל הגוף.
- שינוי תנוחת שינה – יש מקרים בהם ניתן לשנות את תנוחת השינה כדי להפסיק את הנחירות ולהימנע מהתסמונת העשויה לסכן חיים. הרופאים ממליצים לישון על הצד ולא על הגב.
- הימנעות מאלכוהול בלילה – מטופל המאובחן בתסמונת דום נשימה בשינה נדרש להימנע מצריכה מוגברת של אלכוהול, עד לשני משקאות ביום, והרופא ימליץ לו להימנע מאלכוהול לפחות 4-3 שעות לפני השינה.
- שינה עם מכשיר סיפאפ – הטיפול המומלץ לרוב האנשים המאובחנים בתסמונת דום נשימה בשינה הוא שינה עם מכשיר סיפאפ המזרים אוויר בלחץ קבוע ומונע את צניחת דרכי האוויר העליונות.
- התקן דנטלי – יש אפשרות להתאים התקן אפי דנטלי נגד נחירות ולטיפול בדום נשימה בשינה.