ספריית הילדים הדיגיטאלית הבינלאומית, שכתובתה:
http://www.childrenslibrary.org/ ,
היא פרויקט מחקרי שפותח על-ידי האוניברסיטה של מרילנד ומשמש היום כמוסד שלא למטרות רווח. מדובר בספרייה המקוונת הגדולה ביותר של ספרי ילדים מכל העולם, ועכשיו גם בעברית וביידיש.
חשוב לציין כי מאז הקמתה של הספרייה בנובמבר 2002 נכנסו אליה יותר ממיליון משתמשים מ – 166 מדינות, כאשר עיקר הכניסות הן של משתמשים מארה"ב (50%), דרום אפריקה (15%), סין (7%), בריטניה (6%), קנדה (5%), איראן (4%), טייוואן (4%), פיליפינים (4%), אוסטרליה (3%) ומצרים (2%). בספריה אלפי ספרים ב- 38 שפות.
לדברי גילה בן-הר, מנכ"לית מטח: ילדים, הורים ומורים רבים בעולם משתמשים ונעזרים בספרייה הדיגיטאלית כדי לתמוך בפעילויות רבות ומגוונות לקידום אוריינות. "מטח פועל להגברת המודעות לחשיבותה של הקריאה החופשית והקשר בינה לבין הישגיים לימודיים".
הכי כיף – לא צריך להיות בשקט!
אם אתם הורים לילדים צעירים וחשבתם שהנה מצאתם פיתרון, איכותי ומשכיל, שיעסיק את ילדיכם בזמן שאתם מנסים להרוויח 5 דקות של שקט – תאלצו לספוג אכזבה קלה. נכון להיום, יש שתי בעיות עיקריות באתר מבחינת הידידותיות למשתמש דובר העברית.
הבעיה הראשונה, היא מסך הכניסה. המסך עמוס במידע בשפה האנגלית, שלכאורה זה מובן לחלוטין, אבל באתר שמקבץ ספרים בכל-כך הרבה שפות הייתי מצפה ללינק יותר משמעותי לגבי בחירה בספרות בשפות שונות מאשר Read Books"". שוב -הגיוני לחלוטין מבחינתם, אבל חסר מעוף. אחרי הבחירה בלינק נפתח מסך הרבה יותר סימפטי בעברית (וגם אם לא, יש אפשרות ברורה לבחירת שפה) שמאפשר לבחור את שפת הספרים אותם אנו מחפשים. למרות שפורסם שנוספו ספרים בעברית וביידיש, העדפתי ללכת על בטוח ולבחור בשפה העברית.
המסך מחולק יפה לבחירה בספרים לפי גיל הילד וסגנון הספר. אבל משום מה, למרות ששיניתי את כל הפרמטרים – הופיע כל פעם הספר "אבא עושה בושות". אז הבנתי את הרמז ובחרתי בספר "אבא עושה בושות" של מאיר שלו. הבחירה בספר העלתה את תמונת העטיפה שלו ותקציר הסיפור. לחיצה נוספת על תמונת הכריכה תעלה את הסיפור – דף אחד בכל פעם, כאשר הניווט נעשה בפשטות על-ידי חיצים.
הבעיה השנייה היא המבחר. כרגע ישנם 13 ספרים בשפה העברית, שזה נתון שיכול להשתנות, אבל הבעיה העיקרית היא הספרים שקיימים במאגר. כנראה בשל בעיות של זכויות יוצרים (וזוהי אחת מהסוגיות הבוערות ביותר בעולם האינטרנט כיום), לא ניתן להעלות ספרים רבים, וכך ניתן למשל לצפות בספר "צ'יקה הכלבה בגטו", אבל לא ב"איה פלוטו"!
האמת היא שלי היה קצת מוזר לקרוא ספר ממסך המחשב, אבל אני מניח לילדים של היום זה יותר טבעי. באופן כללי, זהו פרויקט מעניין ושאפתני ושווה להיכנס לאתר לראות במה מדובר, ואם אתם כבר שם, תקראו את "אבא עושה בושות", המלצה של ירון…