סקירה כללית:
רמת מנשה הינה יחידה גיאולוגית בין הכרמל לשומרון, מרבית שטחה מכוסה בסלעי קירטון,(סלעים גירניים רכים שהגשם חולל בהם בליה מהירה). כל הגבעות בעלות מראה רך, הנעדר מצוקים, הנחלים שחותרים במסלע שבין היחידות הגיאולוגיות הנבדלות יצרו את תוואי הדרכים ההיסטוריים של האיזור שהפכו לכבישי ההווה.
בתקופת האביב המקום מקסים ומרהיב ביופיו, שלל הפריחות של רקפות, סחלבים, איריסים, נרקיסים, נוריות, משטחים של עיריות ומשטחי כלניות בשלל צבעים וגוונים הם פשוט חגיגה לעיניים וריח משכר של פריחה.
פרסומת
העדינות שבנוף והמרחבים הגדולים הם ההופכים את הפארק ל"קסם של מקום", נחל השופט קיבל את שמו ע"ש השופט היהודי יוליאן מק שעל שמו נקרא גם קיבוץ רמת השופט השוכן דרומית מערבית לנחל. למתקשים בניווט ניתן להצטייד במפת כרמל (4).
מסלול מס' 1 – המסלול הקצר מיועד: למוגבלי תנועה.
אורך:כ- 800 מטר.
זמן: בין ½ שעה ל ¾ שעה.
ציוד: שתיה, למעונינים להיכנס למים יש להביא בגדי החלפה.
איך מגיעים:
קיימות שתי אפשרויות להגיע לצומת המושבה יוקנעם. אפשרות א' – דרך כביש מגידו יוקנעם (כביש 66). אפשרות ב' – דרך כביש אליקים יוקנעם (המושבה יוקנעם הוקמה ב1935 ונקראת ע"ש התל המקראית יוקנעם -שריד לישוב קדום. אחרי קום המושבה קמה יוקנעם ויוקנעם עילית).נוסעים למושבה עד לגדר הגובלת עם קיבוץ הזורע, פונים ימינה עד מעגל התנועה, פונים שמאלה בכביש עפר הגובל עם הזורע ומגיע עד בית הקברות של הקיבוץ. ממשיכים הלאה כ- 800 מטר.ומחנים את הרכב בחניון החרובים (יש חניה מסודרת ושילוט), יורדים מהרכב ומתחילים במסלול. מחניון החרובים השביל יורד מנחל סכנין שהוא יובל קצר של נחל השופט שבו זרימת המים היא עד לקיץ. לאורך הנחל צמחיית גדות עשירה.
במפגש בין נחל סכנין ונחל השופט הכשירה קק"ל שביל באורך 800 מטר למעבר כסאות גלגלים. חלק מהשביל עשוי לוחות עץ וחלקו עשוי מאספלט. הדרך מוצלת בעיקר בעצי ערבה. הנחל הזורם יוצר מפל ובריכה כשלצדו מרפסת תצפית שבקרבתה צומחים עצי אולמוס שעיר (עץ נדיר בישראל, צומח בקרבת מים). השביל חולף על פני סכר קטן המשמש את התחנה למדידת זרימת המים בנחל. כמו כן השביל חולף ליד שתי מערות קטנות ומגיע לחורשה יפה ובה שרידי טחנת קמח. מול הטחנה, בגדה השניה של הנחל ישנה מערה גדולה.
אפשר לחזור ולעלות בשביל לעבר עין חשרת – זהו מעיין יפה הנובע מתוך נקבה אל בריכה ריבועית החצובה במשטח סלע לבן, הסלע שמעל לנביעה נחצב בצורת קשת. מעיין חשרת נקרא גם מעיין אמי, ע"ש אמי ברנר חבר קיבוץ הזורע שנפל בעת מילוי תפקידו.(לצערי הרב המעיין לא נקי במיוחד עקב חוסר איכפתיות הערכה ותשומת לב לאנשי קיבוץ הזורע שהשקיעו וטיפחו את המקום-חבל!!! ) חשרה = קיבוץ. כאן מקובצות נקבות המעיין לבריכה מרכזית.
מסלול מס' 2 – נחל גחר ונחל השופט מסלול זה אפשרי לעשות ברכב רגיל וחלקו ברגל.
למעוניינים להיכנס למים יש להביא, כמובן, ציוד מתאים ומים.
איך מגיעים:
הגישה תהיה מכביש מגידו-יוקנעם (כביש 66). בין סימני הק"מ 28-29 יש שלט עם כיתוב "פארק רמות מנשה ונחל השופט" המכריז על המקום (בחודשי הקיץ תנועת הצופים מקימה שם מחנה קיץ, כך שזוהי נקודת זיהוי נוספת). בכניסה פונים דרומה בדרך פנימית, לאחר שעוברים את שער הזורע (אחד משערי הפארק) מגיעים למוקד מידע של קק"ל. אפשרי לצאת מהרכב להליכה קצרה בנחל גתר בצל העצים שעל גדות הנחל. אח"כ ממשיכים במעלה הכביש, שחולף על חלקת יער מיוחדת (- עצי האורן של חלקה זו, שניטעו בשנת 1935 נפגעו ממזיק בשם אוצרית האורן ולכן בשנת 1991 נאלצה קק"ל לכרות חלק מהעצים ולנטוע במקומם עצי יער שונים כגון – סוגי אלון ואלה, כליל החורש ואורן ברוטיה). ממשיכים ישר לכיוון עיקול חד נא לשים לב) ומגיעים לפיצול דרכים. פונים שמאלה לכיוון צפון לנחל השופט. בסוף הירידה פונים שמאלה בדרך כבושה בה ניתן לחצות את הנחל ברכב (לשים לב לגובה המים). לאחר החצייה ממשיכים ישר במעלה הגבעה לכיוון חניון החרובים ומשם אפשרי לעשות את מסלול מס' 1.
מסלול מס' 3 – עין פורר + ריחניה+ נחל השופט מיועד לכל המשפחה.
אורך המסלול כ – 8 ק"מ.
ציוד: ביגוד להחלפה.
רכב: 4×4, טרקטורון, אופניים או הליכה ברגל (את הרכב אפשר להקפיץ לחניון חרובים).
דרך גישה: מגיעים מצומת אליקים (מושב תימני שהוקם ב-1949 ), משם פונים דרומה ל.כיוון מושב עין העמק (מושב של יוצאי כורדיסטאן, הוקם ב – 1949), לאחר כ-200 מטר דרומית למושב מסתעפת מהכביש דרך עפר (מסומנת באדום-לבן-אדום) ויורדת לכיוון מזרח אל העמק העילי של נחל השופט. מצד ימין פוגשים את בוסתני הכפר הצ'רקסי ריחניה (בלאד א' רוחה) שננטש במלחמת העצמאות. אחרי ב-800 מטר מגיעים אל המעין ועיין ריחניה, הדרך מתעקלת דרומה ואח"כ מזרחה, ולאחר מס' מטרים פוגשים את עץ האקליפטוס הגדול והמפורסם, שבקרבתו נובע מעיין נוסף בחורף.
כשזרימת המים רבה וחזקה נבלע בה המעיין הנובע (המעיין הנסתר) ואין אפשרות למוצאו. בריחניה יש גם טחנת קמח, ובתוך הסבך של שערות השולמית נחבא לו מפל נחמד, שהופך את המקום לפנינת חן של ממש. לאורך הערוץ פוגשים את עצי האולמוס השעיר ומשם יורדים בערוץ ומתחברים לנחל השופט ולמסלול 1+2 שנזכרו קודם.
מסלול מס' 4 – ערוץ האולמוסים ומעיינות נחל השופט העליון מיועד למיטיבי לכת.
אורך המסלול – כ-7 ק"מ.
זמן – 5 שעות.
ציוד – ביגוד להחלפה ושתייה רבה.
תחבורה– רכב 4×4, טרקטורון, אופנים וברגל.
איך מגיעים: יורדים בין קיבוץ רמת השופט (נוסד ב-1941) ומפעלי העץ של הקיבוץ, ובין בניני המועצה האזורית "מגידו" (ראם). יורדים בעקבות שילוט "לערוץ האולמוסים ומעיינות נחל השופט העליון", יורדים בדרך כורכר הנמשכת ליד צמחיית נחל סבוכה, עץ תות, ושיחי פטל מתוקים. יורדים עד ריחניה ושרידי טחנת הקמח העתיקה ממעין ריחניה, וחוזרים בדרך המקבילה לנחל לכיוון מזרח לאורך הסימון (אדום-לבן-אדום) עד ל"עמק השלום" (הרחבה ראה בהמשך) ול"רמת השנים" שסימנה 2 עצי ברוש זקופים וגבוהים שנשתלו לזכר שני הנוטרים (שומרים) יואש זולר ויצחק קליצבסקי שנפלו בעמק במאורעות 1936.
משם ממשיכים למכון השאיבה הישן של קיבוץ רמת השופט שכיום משמש את "עמק השלום". ליד מכון השאיבה נראה את המעין שמגיר את מימיו ברעש גדול דרך מפל המדלג על קיר בטון ומתקני איסוף (נקודת מנוחה פסטורלית ליד עצי התאנה, הדקל והאזדרכת המקיפים את בית השאיבה). במקום התרחבות האפיק ישנו תל ושמו פרור. מהתל עולים מערבה לכיוון יקנעם עילית ומגיעים למעיין פרור הנמצא בין יקנעם למושב עין העמק. מהתל הישנה אפשרות להמשיך לכיוון נחל השופט התחתון, לכיוון חניון החרובים, מעין חשרת (אמי)צפונה או מזרחה לכיוון נחל גתר.
אפשרות נוספת היא להמשיך מהתל פרור לכיוון דרום מזרח, לכיוון משמר העמק, או דרומית מהתל לכיוון עין השופט (נוסד ב-1937) ובסיס הגדנ"ע ג'וערה. אם החלטת ללכת לכיוון דרום מזרח, הדרך עוברת בתוך שדרה קטנה של עצי ברוש, ובצדי הדרך אפשר לראות בית בד קדום, שלידו 2 עמודי אבן גדומים, המשמשים כאנדרטה לשלמה קורץ ונכדו ליאור צ'רן אנשי קיבוץ עין-השופט, שנספו בעת חפירות ארכיאולוגיות במערת קבורה קדומה. הדרך ממשיכה ויורדת לכיוון משמר העמק לפני המפגש עם היער ל"גשר הצרפתי " המתגבר על הערוץ הקטן שבדרך היער. "גשר צרפתי" – כינוי למעבר הבנוי בתת הקרקע עשוי משתי שורות של סלעים גדולים וביניהם אבנים קטנות יותר, המכוסה במצע מהודק. שיטה זו מאפשרת חלחול המים מתחת ל"גשר" ושומרת על הדרך בל תיסחף.
מידע על עמק השלום
חוות עמק השלום נוסדה ע"י ד"ר אוסקר אדר, טייס ממוצא גרמני בשנת 1960. הוא החליט לקבוע את משכנו במקום זה לאחר חיפוש רוחני עצמי. בשנת 1964 הצטרף לחווה הרמן בנצר, שהיה חוקר תנ"ך. אוסקר עזב את החווה עקב חילוקי דעות ביניהם, עבר לירושלים ושם התגייר (לא ברור לי איזה סוג גיור). בשנת 1970 הגיע לחווה יוסף אלישע,(שלמד עברית בקיבוץ רמת-השופט) ומאוחר יותר הצטרפה אמו. השניים, נוצרים, והיו חברים בתנועת "ידיד אנוש", חוקרי תנ"ך ואוהבי ארץ ישראל. הם הפכו את החווה לחווה חקלאית אורגנית.
בשנת 1977 שלח יוסף יד בנפשו,(יודעי דבר ציינו שזה היה על פסי הרכבת בואכה בנימינה) אמו נפטרה מספר שנים לפניו, ומצבתה נמצאת במתחם החווה. בשנת 2000 נפטר הרמן בנצר כשהוא בן 99. הם הורישו את החווה למועצה האזורית "מגידו" (המטפחת את המקום), ובקשו שמקום זה ישמש לעם ישראל לזקוקים לעזרה. משנת 1995 מפעילה עמותת לט"ם (לימודי טבע משולבים) מרכז הדרכה לטיולים באיזור. חלק העיקר מוקדש לשילוב אוכלוסיה בעלת צרכים מיוחדים. (הערה אישית – יש הסוברים, אולי, שתושבי החווה הם מסיונרים. ביררתי את הנושא עם רבני המועצה האזורית "מגידו", ואין שחר לכך. אני באופן אישי לא ראיתי סממן מסוים לכך – אך בהחלט יש מקום אולי לברר עם אישיות רבנית.)
הכנסתי קצת, על קצה המזלג, ארכיאולוגיה, בוטניקה והיסטוריה. הוותיקים שבינינו יכולים, ודאי, להוסיף היסטוריה של המקום בו נלחמו תושבי האזור נגד הבריטים, נגד צבאות קאוקג'י באיזור משמר העמק וכו'…
באזור קיימות מגוון אופציות ללינה אם בצימרים ואם בלינה כפרית.
המומלצים שלי הם: "לינה כפרית"- בקיבוץ רמת -השופט שם גם תקבלו מפה מפורטת של האיזור עם המלצות לכאן ולכאן רצוי מאוד לתאם עם האחראי על "בית ראשונים" מוזיאון שקיים בקיבוץ וכדאי לבקר ולהתרשם -אני הייתי ונהנתי. עוד לינה כפרית שקיבלתי עליה המלצה נקראת "זוהר בדשא" וממוקמת בקיבוץ דליה הסמוך.