בדיקת השמיעה מעריכה אם יש ירידה בשמיעה ומאבחנת את סוג הפגיעה, אך האם היא מדויקת? המאמר ידון בסוגיה זו בעיקר בהקשר לילדים ותינוקות.
בדיקת יכולת השמיעה
בדיקת שמיעה נועדה על מנת לאבחן את יכולת השמיעה. האוזן קולטת גלי קול, מתרגמת אותם ומעבירה למוח את הצלילים שהיא קולטת. המוח מפענח אותם וכך למעשה אפשר לשמוע. כאשר יש מעצור, גלי הקול לא יעברו לאוזן ולא יגיעו למוח. זוהי הפרעה עצבית שיכולה לנבוע מגורמים שונים כמו נוזלים באוזן, דלקת חריפה או פקק שעווה, עצמות שמע פגועות או קרע בעור התוף. בעקבות כך עלולה להיות ירידה בשמיעה שמחייבת בדיקה. בדיקת שמיעה לילדים הינה מותאמת לגיל ולסוג הבעיה ממנה הילד סובל. בדיקות שמיעה לתינוקות נעשות באמצעות מכשור שאינו מצריך שיתוף פעולה, והוא מודד רק את התגובות של האוזן והמוח לצלילים. ישנם סוגים שונים של בדיקות שמיעה המתאימים לתינוקות.
סוגי הבדיקות לתינוקות
- בדיקת OAE – מחדירים לאוזן מתמר קטן המשדר צלילים וקולט את ההחזר שלהם. בדיקה זו אינה מדויקת כי היא לא מאפשרת אבחון לגבי הפגיעה, אך במידה ואינה תקינה, יש להמשיך ולעקוב.
- בדיקת ABR או BERA – מצמידים לראש התינוק חיישנים, הרושמים גלים חשמליים שעוזרים לגלות את מקום הפגיעה.
- טימפנומטריה – בדיקה המגלה נוזלים באוזן.
בדיקה המתאימה לילדים
בדיקות שמיעה לילדים ולמבוגרים היא זהה. הילד יושב בחדר שקט ואטום כשעה. באמצעות אוזניות הוא שומע סדרת צלילים ועליו לסמן מתי יש צליל. במידה וקיימת בעיה יש לנסות ולהעריך את מקורה. האם האוזן החיצונית נפגעה או התיכונה? האם זו פגיעה עצבית באוזן הפנימית או במוח? כדי לתת הערכה כמה שיותר מדויקת, מחברים לאוזן מאחור מכשיר שבודק את ההולכה העצבית. על פי התוצאות מסיקים מסקנות לגבי הפגיעה. בדיקה נוספת בודקת את סף השמיעה באמצעות חזרה על מילים אותן משמיעים דרך אוזניות בעוצמות שונות. לעומת זאת, בדיקת שמיעה לילדים ותינוקות שונה באופן קיצוני. את התינוקות גם מרדימים מעט בזמן הבדיקה ואילו הילדים צריכים להיות ערניים ולשתף פעולה.
מה עושים כשיש ירידה בשמיעה?
ירידה בשמיעה יכולה להיות זמנית או קבועה. אפשר לטפל בה בתרופות אך זה לא מספיק. מכשירי שמיעה יכולים לשפר את השמיעה ולעזור לילדים אך יש להתאימם במכון שמיעה. מכשירי שמיעה לילדים יעזרו גם לשפר את היכולת השפתית והדימוי העצמי. הילדים יהיו רגועים יותר וישפרו את המיומנויות החברתיות שלהם. עם זאת, פעמים רבות הילדים לא מוכנים להרכיב את המכשיר והדבר עלול להביא לנסיגה בשמיעה. כדי לעודד את הילדים להרכיב מכשירים, משווקים מכשירי שמיעה מעוצבים לילדים במגוון צבעים. מכיוון שלא ניתן לעודד את התינוקות להרכיב מכשיר והם לא יכולים להרכיב מכשירים קטנים מדי, קיימים מכשירי שמיעה לתינוקות גמישים ומותאמים לגודל האוזן שלהם.
המאמר באדיבות – מכון שמיעה לילדים ומבוגרים – https://www.tedarim.co.il/