שרירנים ברחם הם גידולים שפירים ורק במקרים נדירים הם עלולים להפוך לממאירים. השרירנים נקראים גם מיומות ברחם, הם שכיחים בקרב נשים בגיל הפריון ושכיחותם עולה ככל שמתבגרים. רוב הנשים המאובחנות עם שרירנים לא סובלות מתסמיני התופעה השכיחה, כאשר התסמינים משתנים בהתאם למיקום וגודל השרירנים.
כדאי לדעת כי בקרב למעלה מ-40% מהנשים בגילי 50-40 מאבחנים מיומות, וברוב המקרים מקור הגידול הוא מתא שריר אחד. השרירנים גדלים ומושפעים באופן הורמונלי מאסטרוגן ומפרוגסטרון. הסיכון להופעת השרירן גבוה יותר בקרב נשים כהות, נשים בעלות משקל יתר ונשים שלא עברו הריון שנמשך מעל חמישה חודשים.
השרירן יכול להתפתח בכל חללי הרחם, בתוך הדופן או על הרחם, לעיתים השרירן יתפתח על דפנות חיצוניות של הרחם והוא עשוי לבלוט ולגרום לכאבים ולדימומים. יש גם שרירנים אשר מתפתחים בצוואר הרחם.
מהם התסמינים של השרירן?
למיומות יש מספר תסמינים:
- דימום חריג – זהו אחד התסמינים השכיחים של מיומות, כאשר אישה סובלת מדימום חריג וכבד בזמן המחזור או כאשר היא סובלת מדימום כבד בין המחזורים, עליה להגיע לאבחון מקצועי.
- לחץ באזור האגן – במקרים רבים נשים הסובלות משרירן מדווחות על לחץ באזור האגן, כאבים באזור, ובעיקר תחושה של לחץ על שלפוחית השתן או המעיים.
- כאבים בזמן המחזור – שרירנים עלולים לגרום לכאבים חזקים מהרגיל בעת קבלת מחזור.
- בעיות פוריות – יש לבדוק נשים הסובלות מבעיות פוריות כיוון שלעיתים השרירנים גורמים לבעיה.
- סיבוכי הריון – אחד התסמינים המוכרים של מיומות.
מתי צריך לטפל בשרירנים?
את השרירנים מגלים בדרך כלל בבדיקה שגרתית, לאחר הגילוי יש להקפיד על מעקב תקופתי אחרי השרירן. האבחון מבוסס על בדיקה גניקולוגית והערכה ידנית, לרוב משלבים גם הדמיה באמצעות אולטרה סאונד, בעיקר אצל נשים בעלות משקל יתר.
בהתאם לצורך הרופא יפנה את האישה לבדיקת MRI, הבדיקה המתקדמת מאפשרת לרופא לבחון היכן ממוקמים השרירנים ומהו האופי שלהם. אם יש לאישה רחם גדול מאוד הרופא עשוי לשקול בדיקה נוספת באמצעות הדמיה של מערכת השתן או רנטגן, בעיקר כדי לשלול בעיות רפואיות אחרות.
כיום שיטת האבחון הפופולרית היא באמצעות היסטרוסקופיה אבחנתית. לאחר האבחון הרופא יכול לבצע היסטרוסקופיה טיפולית או להמליץ כריתת שרירן אחד בשיטת הלפרוסקופיה הניתוחית, אם האישה אינה מתכננת עוד לידות ואם נמצאו ברחמה מספר שרירנים, לרוב הרופא המומחה ימליץ על כריתת רחם בגישת הלפרוסקופיה הניתוחית.
כדאי לדעת כי בדרך כלל מטפלים בשרירנים רק במקרים כגון:
- שרירן גדול הגורם ללחץ על איברים פנימיים כמו מעיים ושלפוחית השתן.
- שרירנים הגדלים בקצב מהיר.
- שרירן הגורם לדימום חריג.
- שרירנים הגורמים לבעיות פריון.
יש מספר שיטות לכריתת שרירן ושיטות טיפול נוספות, למשל טיפול תרופתי. הרופא המומחה ימליץ על השיטה הטיפולית בהתאם לגיל האישה, רצונה ללדת, מספר השרירנים וגודלם, תסמינים וכדומה.