אוהבים לצלול? אם כן, תשמחו וודאי לגלות שיש לא מעט אתרי צלילה ייחודיים בעולם (ואפילו בארץ) בהם תוכלו לפגוש ספינות טרופות. אז, נכון – אל הז’אנר המיוחד הזה לא כל אחד מתחבר, אבל אם צללתם בעבר באתרי צלילה עוצרי נשימה, כמו הגרייט ברייר ריף שבאוסטרליה, נשמע כי היעד הבא שאתם מוכרחים לעצור בו לצלילה הם אותם אתרים המחביאים בתוכם היסטוריה בת עשרות ואף מאות שנים.
זנויה בקפריסין
ניתן למצוא בכל העולם לא מעט אתרי צלילה מיוחדים, בהם פוגשים ספינות ענקיות אשר שקעו למעמקי הים בשל תקלה, בעקבות הפצצה בזמן מלחמה ומסיבות נוספות אחרות. אחד מאתרי הצלילה הידועים בעולם לפגישה עם ספינה כזו, נמצא בקפריסין, שהיא לכשעצמה יעד שכדאי לעצור בו לביקור. לספינה הטרופה קוראים “זנויה”, והיא ללא ספק, חלומו של כל חובב הז’אנר. זוהי אחת מהספינות הטרופות הידועות בעולם, ענקית באורך של 178 מטרים ובמשקל של 10,000 טון. הספינה ירדה למצולות בשנת 1980 בשל תקלה טכנית. יחד עם זאת, ישנם כאלו הסבורים כי הוטבעה על ידי המוסד הישראלי. קרקעיתה של הספינה נמצאת בעומק של 45 מטרים ואילו את חלקה העליון פוגשים כבר בעומק של 16 מטרים. בעת הצלילה באתר תוכלו לראות מקרוב שלל של בעלי חיים ימיים וגם לא מעט מתקנים, אביזרים ואלמנטים שונים השייכים לספינה עצמה. את הצלילות באתר הזה מארגנים מועדוני צלילה באזור, המציעים חבילות הכוללות הן לינה והן צלילה.
יונגלה באוסטרליה
ואם באוסטרליה עסקינן קודם לכן, אתר צלילה ידוע של ספינות טרופות נקרא על שמה של הספינה יונגלה. מדובר בספינת נוסעים גדולה מאד אשר טבעה בשנת 1911, לא רחוק מהעיר טאנסוויל, הנמצאת בחוף המזרחי של אוסטרליה. הספינה, כך משערים, נקלעה לסופת ציקלון קשה (בחלק הזה של אוסטרליה, בעונה הרטובה, ישנם ציקלונים חזקים) וטבעה מול החופים. הביקור באתר הצלילה יכול להתקיים במסגרת הפלגה בת 3 ימים הכוללת הן צלילה בצמוד לספינה והן בשונית האלמוגים הגדולה. במהלך הצלילה בצמוד לספינה תוכלו לראות מקרוב חלקים רבים שלה שנשתמרו עד היום, כמו חדר המנועים של הספינה, את ההגה וכמובן לא מעט דגים ממינים שונים.
אוריסקני בארצות הברית
המגיעים לארצות הברית ימצאו גם בה לא מעט אתרי צלילה מעניינים, ביניהם כאלו הקשורים לספינות טרופות. אוריסקני, נושאת מסוקים אמריקאית, טבעה בשנת 2006 מול מפרץ מקסיקו, לא רחוק מחופי העיר פנסקולה שבחלקה הצפוני של פלורידה. נושאת מטוסים זו לקחה חלק במלחמת קוריאה ובמלחמת ויאטנאם, והוטבעה באופן מכוון על מנת ליצור אתר צלילה ייחודי, אשר ימשוך אליו צוללנים מכל העולם. ואכן, האתר הפך להצלחה גדולה וצוללנים מכל הרמות מגיעים עד לשם כדי לראות את הספינה מקרוב. קרקעיתה של הספינה נמצאת בעומק של 40 מטרים, כאשר לצוללנים מתחילים מומלץ להגיע עד לעומק של 20 מטרים, שם יוכלו לראות לא מעט חלקים ממנה. בעת הצלילה באתר ניתן לפגוש סוגים רבים של אלמוגים, ואפילו כרישים. להקות של דגי טונה שוחות שם להנאתן וגם דגי לוקוס, שהפכו את שרידי הספינה לבית הגידול שלהם. ניתן לצאת להפלגות הכוללות גם צלילה באתר, הן במסגרת פרטית וכן במסגרת קבוצתית.
חשוב לדעת
צלילה באתרי ספינות טרופות היא תענוג אמיתי, אך במקביל גם עשויה להיות חוויה מפוקפקת עבור חסרי הניסיון או לנוהגים בחוסר זהירות. ביטוח נסיעות לחו”ל הוא בגדר חובה, שכן יכול, פשוטו כמשמעו, להציל חיים. הצוללים באתרי הצלילות דואגים לרכוש ביטוח נסיעות לחו”ל עם כיסויים רלוונטיים לאור היכרותם עם הסכנות הצפויות להם, ובכך יוצאים לדרכם כשהם יודעים שיש כתובת אשר ניתן לסמוך עליה במידה ויזדקקו למענה טיפולי מהיר. שלא כמו צלילות רגילות, צלילה לאתרי ספינות טרופות מצריכה מהצוללים להגיע לנקודה מסוימת, שההגעה אליהן עשויה להיות מורכבת. גם הצלילה בתוך חלל הספינה לא פשוטה לחסרי הניסיון, ומי שלא התנסה בכך בעבר עלול למצוא את עצמו חסר אונים, מאחר ובקלות ניתן לאבד כיוון והתמצאות וגם קשר עם הצוללים הנוספים. מסיבה זו חשוב מאד להצטרף לקבוצות מאורגנות של בתי ספר לצלילה ולצאת לצלילה המופלאה הזו רק לאחר קבלת מלוא הפרטים.