אומנים יהודיים רבים יוצרים בתחום הקרמיקה והזכוכית, בין אם מדובר ביצירות בעלות אופי יהודי מובהק (יודאיקה וכד’) ובין אם ביצירות כלליות יותר, או קדרות מקצועית (למשל ליצירה ומכירה של כלי בישול ומאכל מקרמיקה).
בין אם מדובר באומן מקומי אשר עובד בסטודיו הקטן שבביתו ובין אם בחוג קדרות במתנ”ס השכונתי, על מנת לקבל תוצאות איכותיות בעבודה עם קרמיקה וזכוכית יש צורך בתנור קרמיקה מתאים. מהם הקריטריונים אותם יש לבחון בעת רכישת תנור קרמיקה ולאילו נקודות חשוב לשים לב?
עוצמת התנור, גודל ומבנה
נתחיל באחד הפרמטרים החשובים ביותר לקלת תוצאות איכותיות וטובות בעבודה עם חימר – עצמת התנור. תנור קרמיקה צריך להגיע לטמפרטורה של כ 1200 מעלות צלזיוס, וזאת על מנת שייבש את החימר בצורה יסודית וטובה. רק כך ניתן להבטיח כי יצירות הקרמיקה שיתקבלו יהיו איכותיות ועמידות, ולא יתפרקו לאורך זמן.
פרמטר חשוב נוסף הוא גודל התנור. תנורים אלו ניתן למצוא בגדלים שונים, כאשר כאן כבר תלוי בשימוש לו הוא מיועד, כלומר – בצרכים הספציפיים שלנו. במידה ומדובר בחוג קרמיקה למשל, נזדקק לתנור גדול יחסית בו נוכל לשרוף כמה וכמה יצירות בעת ובעונה אחת. במידה ואנחנו יוצרים לבדנו בסטודיו הפרטי שלנו בבית, ואיננו לחוצים מדי בזמן, ניתן לרכוש תנור קטן יותר, אשר יכול להכיל מספר קטן יותר של פריטים בכל רגע נתון.
גם המבנה מהווה פרמטר חשוב. ישנם תנורי קרמיקה בעלי דלת קדמית המאפשרת גישה נוחה וישירה לפנים התנור. תנורים אלו יהיו לרוב יקרים יותר מאשר תנורים בעלי דלת עילית. האחרונים מתאפיינים לרוב גם בצורה עגולה יותר. גם כאן כדאי להחליט על פי הצרכים שלכם מהתנור. עבור סטודיו מקצועי בו מייצרים יצירות רבות כדאי להשקיע בתנור בעל גישה קדמית נוחה יותר.
כיווני חום, עובי דפנות, אחריות ומאפייני בטיחות
שתי נקודות חשובות נוספות בכל הנוגע לאיכות התנור הן עובי הדפנות ומספר כיווני החום. עובי הדפנות משפיע על הבידוד של התנור, ולכן על עצמת החום ותצרוכת החשמל. במקרה של כיווני חום, ניתן למצוא תנורי קרמיקה וזכוכית בהם מגיע החום משניים, שלושה, ארבעה או חמישה כיוונים שונים. תנור בעל חמישה כיוונים יהיה מקצועי ויעיל יותר בשריפת החימר, אך גם תנור בעל שני כיוונים יכול לעשות עבודה טובה, גם עם זמן פעולה מעט ארוך יותר.
כמובן שבנוסף לכל הפרמטרים שהזכרנו (ואולי אף לפניהם), חשוב לוודא כי אתם רוכשים תנור קרמיקה בעל מאפייני בטיחות בסיסיים. ספציפית, חשוב לוודא כי קיים מנגנון בטיחות המפסיק את פעולת התנור במקרים של תקלות וכי הוא מצויד בבקרים דיגיטליים טובים.
וודאו כי התנור שאתם רוכשים מגיע עם תעודת אחריות מטעם היצרן או היבואן. מדובר במכשיר גדול ומורכב, וכדאי להיות בטוחים כי במקרה של תקלה לא תצטרכו להוציא שוב הרבה כסף על טיפול ותיקון.