צרכי תאורה שונים עבור ילדים בגילאים שונים
בשלבי הגדילה וההתבגרות של ילד או ילדה, סוג התאורה הרצוי בחדר בו מתגוררים הילדים משתנה על פי צרכי הגיל.
נתחיל מהקטנים ביותר – תינוקות ופעוטות. אלו לרוב זקוקים לתאורה רכה ונעימה באזור בו הם נמצאים ובחדר בו הם ישנים. לכן, מומלץ להתקין עמעמים המווסתים את כמות האור על פי רצוננו, כך שנוכל למשל להשאיר מעט אור רך דולק בחדר גם בשעת השינה, למקרה בו התינוק מתעורר באמצע הלילה.
הן עבור תינוקות ופעוטות והן עבור ילדים קטנים בגילאי הגן, ניתן לרכוש מנורות קיר קטנות ועדינות אותן מחברים ישירות לשקע חשמל. מנורות אלו לרוב מגיעות עם כיסוי צבעוני אשר מרכך את האור, ומיועדות בין היתר לשעה בה שוכבים הילדים לישון.
עבור ילדים בגילאי בית הספר, תאורה לחדרי הילדים חייבת לתמוך בתהליכים החדשים שהם עוברים – הכנת שיעורי בית ולימוד קריאה וכתיבה. נרצה לתמוך בתהליך זה על ידי הארה ממוקדת וטובה של שולחן הכתיבה (למשל על ידי מנורת שולחן ייעודית), ומומלץ גם לדאוג לאור טוב לקריאה באזור המיטה, כדי שהילדים יוכלו לקרוא לפני השינה אם הם רוצים.
במקרה של נערים ונערות גילאי ההתבגרות, כאן מתחילים להיכנס בצורה דומיננטית יותר שיקולי אופנה, ודעתם של בני הנוער כמובן משחקת תפקיד חשוב. מה שניתן להמליץ להורים בשלב זה הוא לא לתכנן תאורה קבועה יותר מדי, אלא ללכת עם אביזרי תאורה ניידים ולשמור על גמישות. בני נוער נוטים לשנות דעתם פעמים תכופות במהלך גיל ההתבגרות, אז עדיף ללכת על גמישות בתכנון התאורה לחדרים שלהם.
אמצעי תאורה נקודתיים עבור חדר המשמש כמה ילדים
במיוחד בבתים של משפחות מרובות ילדים, הרבה פעמים משמש חדר אחד כמה ילדים. במקרה זה, מומלץ מלכתחילה ללכת על אמצעי תאורה נקודתיים ומקומיים – מנורות קריאה ליד כל מיטה, מנורות שולחן ניידות ליד שולחן הכתיבה ואולי גם עמעם בנורה המרכזית של החדר, המאפשר עצמות אור שונות. במידת האפשר, מומלץ גם להציב בחדר כמה נקודות מהן ניתן להדליק ולכבות את האור, על מנת שלילדים תהיה האפשרות לכבות ולהדליק את האור מהמיטות שלהם.
לסיכום, תאורה בחדרי ילדים היא נושא שכדאי לתת עליו את הדעת ולתכננו מבעוד מועד, במיוחד במקרה של משפחה מרובת ילדים, כל ילד והצרכים המסוימים שלו מבחינת תאורה.