המיט”ב – מרכז ייעוץ וטיפול במשפחה של תנועת אמונה במודיעין, נפתח לפני כ – 5חודשים. בחודשים אלו ריהטנו פינה במעון של אמונה והפכנו אותה לקליניקה מזמינה… בקליניקה אני מטפלת טיפולים פרטניים, זוגיים ומשפחתיים. .
בכתבה זו ברצוני להרחיב על קבוצת הורים למתבגרים: הרציונל, הצורך והתכנים.
הספרות המקצועית מלמדת כי גיל ההתבגרות הינו שלב התפתחותי מורכב וייחודי המאופיין באתגרים, תמורות ומצבים רגשיים קיצוניים המציפים את המתבגר. שינויים אלו מלווים במתח רב ובקונפליקטים הדורשים שימת לב בשל השפעתם על רווחתו של המתבגר.ההשפעה ניכרת באופן התנהלותו החברתית, הרגשית, ההתנהגותית והלימודית. ההורים מהווים סביבה ראשונית ומשמעותית בעבור המתבגר והינם בעלי חשיבות והשפעה מכרעת על התפתחותו התקינה.
בגיל ההתבגרות מערכת היחסים בין המתבגר להוריו עומדת במידה רבה בסימן פרידה מההורים והשגת עצמאות. כאשר מתבגרים והוריהם מתרחקים אלה מאלה (בעקבות תהליכים של ספרציה ואינדיווידואציה) וכאשר הם מתחילים לראות דברים באופן אחר, נוצר מתח ביחסים. מתח זה מוביל לקונפליקטים (מוס,1990). להורה תפקיד מרכזי בשלב הבגרות של ילדו. יותר ויותר הורים מודעים כיום לתדמיתם כהורים ולהתלבטויות ולשאלות הקשורות בחינוך ילדיהם. ברור להם כי ההורות הוא תפקיד מרכזי ומורכב בחייהם, מבלי שרכשו הכשרה מתאימה לכך. השאלות, ההתלבטויות והמבוכה סביב תפקידם מתעצמות במיוחד אצל הורים לילדים מתבגרים (ברגר,1989).
להורים לילד מתבגר ישנו תפקיד כפול:
1. לאפשר את ההיפרדות וההתרחקות.
2. לקיים מסגרת ותמיכה. הפתרון למעבר טוב של דיאלוג מסובך זה תלוי בקיומה של תקשורת פתוחה, מכבדת והדדית בין המתבגר לבין הוריו. תקשורת זו אל לה לטשטש את התפקידים במשפחה ואת הגבולות. עמדה הורית קשוחה ולא מתפשרת, כמו גם עמדה מתירנית מידי, מחבלות באפשרות של המתבגר להגדיר את עצמו המובחן מן ההורים ועלולות לדחוק אותו למרידה בעלת עוצמה חזקה מדי. העמדה ההורית אמורה להיות שילוב בין הענות לצרכי המתבגר מחד, לבין תסכול והצבת גבולות מאידך. (מידעו”ס, נוב’ 2008) איך להלך על הגבול הדק? איך לבנות מסגרת ברורה אך שתאפשר מרחב ולא תחנוק? איך לגרום למתבגר להרגיש שייך אך מופרד?
האולפנה לבנות והמיט”ב מודיעין חברו יחד, והקימו קבוצת הורים במטרה לתמוך ולסייע להורים בפיתוח מודעות והתמודדות עם האתגרים העומדים בפניהם נוכח התבגרות ילדם.
הנושאים בהם תעסוק הקבוצה: גיל ההתבגרות – רקע. תקשורת במשפחה. חוקים וגבולות. קבוצת השווים. כיצד לדבר על מיניות. נטילת סיכונים בגיל ההתבגרות. פעילות שעות הפנאי. ועוד…
לפרטים ולהצטרפות לטיפולים ו/או לקבוצות, נא לפנות: בתיה פרלמן – מנהלת המיט”ב מודיעין, עו”ס קלינית, מטפלת זוגית ומשפחתית. 054-6440277