במקרים רבים, רשלנות רפואית מהווה תוספת מעמסה, על גבי מצב רפואי לא קל במילא. האדם מוצא עצמו מסובך עוד יותר, בעקבות נסיון לשפר את מצבו הרפואי. בנוסף, הוא עומד בפני שתי משוכות שלרוב אין לו בהן הבנה או נסיון רב אם בכלל: עולם הרפואה הרלבנטי ועולם בתי המשפט. הטיפים הבאים, יסייעו בהתמודדות:
טעות איננה בהכרח רשלנות
חשוב לזכור, שלא כל טעות שרופא עושה נחשבת כרשלנות, ועל כן, לא כל תלונה תוביל אתכם להליכי תביעה ברשלנות רפואית. ברור שגם רופאים עושים כל הזמן טעויות – הם רק בני אדם. עם זאת, הנקודה היא מידת הסבירות של אותה הטעות, אם אכן נעשתה. נוסיף, כי בנושאים רפואיים קריטיים, התהליכים המקובלים לטיפול בהם כוללים אמצעי בטחון שונים לצמצום טעויות. לשם אבחנות קריטיות למשל, עשויים להפנות את החולה לכמה מבדקים – אולי סריקה כלשהיא וגם בדיקת דם. זאת, בכדי לוודא שאכן יידרש בהמשך טיפול מסוים ולא אחר. אם טועים למרות זאת, הדבר אולי חמור יותר מטעות רגילה. בכל מקרה – כל עניין לגופו והשיקול הוא, האם הרופא הסביר היה טועה כך?
התמונה הגדולה
לפני שנכנסים להליך התביעה, חיוני להבין את התמונה הגדולה. בין השאר, יש להבטיח שאתם מודעים לסדרי הגודל של ההוצאות הכספיות בהן מדובר, הזמן שהתהליך ייקח והתוצאות שבסבירות גבוהה.
להבין את מי תובעים
היבט ראשוני משמעותי בהגשת תביעה, הוא להבין ולהחליט את מי לתבוע. אין זה חייב להיות אותו רופא או בעל מקצוע רפואי אחר, שגרם ישירות (לדעתכם) לנזק. זה יכול להיות גם מוסד רפואי או אחר שבמסגרתו הוא פעל.
לתבוע בזמן
על תביעות של רשלנות רפואית חלה תקופת התיישנות בת שבע שנים. זאת, החל מיום גילוי הנזק או גרימתו ועד הגשת התביעה. לכן, מוטב שלא להתעכב בהגשת התביעה, מה גם שהגשה מוקדמת מקלה על זכירת הדברים.
התיק הרפואי
לפי החוק, התיק הרפואי הוא רכוש המטופל. קבלת עותק ממנו, היא צעד חשוב בתביעות מסוג זה והמוסד שמחזיק בתיק כזה, אינו רשאי לסרב לכך.
להכיר את המינוח המקצועי
בכדי להגיש תביעה לרשלנות רפואית, אינכם נדרשים להיות רופאים או עורכי דין. אפילו מסגרת “תביעות קטנות” בה ניתן להגיש תביעה לבד, איננה רלבנטית כאן. במקום זאת, נעזרים במומחים – רופא שנותן חוות דעת מקצועית ועורך דין שמתמחה בנושא זה. עם זאת, רצוי להתמצא במונחים המקצועיים הרלבנטיים, לכל הפחות אלה שרלבנטיים למקרה הייחודי שלכם. בתחום הרפואי – המושגים בהם משתמשים לגבי המצב הרפואי או המחלה שבהם מדובר. בתחום המשפטי – השפה האופיינית לבית המשפט, בה תיתקלו בכמה אופנים: בפנייתכם באמצעות עורך הדין לבית המשפט (שתנוסח ב”לשון משפטית”), בהתנהלות הדיון בבית המשפט (בו לרוב עורך הדין הוא שמדבר בשמכם ואתם רק נוכחים במקום) ובשפתם של הגורמים המשפטיים הנוספים שרלבנטיים (השופט ועורכי הדין של הצד השני). כמובן, גם את החלטות בית המשפט תקבלו ב”שפה משפטית”, שבין כה וכה תצטרכו “לפענח”, בסיוע עורך הדין שלכם.
לסיכום
הליכי תביעה ברשלנות רפואית אינם מסובכים מדי, אבל פעמים רבות, טיפים קטנים עושים הבדל גדול.